«Προσληπτική πολυσταθερότητα» και«αυτoποιητικός αναδραστικός κύκλος»: Παρατηρήσεις για τα εννοιολογικά εργαλεία μιας θεωρητικής ανάλυσης της θεατρικής παράστασης - ΠΟΥΧΝΕΡ, ΒΑΛΤΕΡ (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
Σε& αντKθεση& )ε& τα& θεωρητικN& )οντ*λα& των& παραστατικ:ν& σπουδ:ν που εισηγ3θηκε&ο&Richard& Schechner,& αυτN&που&προτεKνει& η&Erika Fischer^Lichte το& 2004& στο& βιβλKο& της& Ästhetik des Performativen, ξεκινοçν& απ@& τη& θεατρικ3& παρNσταση&και&βασKζονται&στην&επKγνωση&@τι&το&προγρα))ατικ@&αισθητικ@& σχ*διο& της& σκηνοθεσKας&και& η&ε)πεδωσ3& του& στις&πρ@βες&διαφ*ρει&απ@& την& πραγ)ατικ3& παρNσταση,& κNθε& βρNδυ& )προστN& σε& διαφορετικ@& κοιν@.& Το& )οντ*λο,& το& οποKο& η& συγγραφ*ας ορKζει& ως& «προσληπτικ3& πολυσταθερ@τητα»,&βασKζεται&στο&παρNδοξο&γεγον@ς,&πως&ο&ηθοποι@ς&εKναι& *να& σ:)α& και&*χει&*να& σ:)α,&πρNγ)α&που& ση)αKνει&πως&ενσαρκ:νει&)ε& το& κορ)K& του& το& ση)ειωτικ@& σ:)α& του& θεατρικοç& ρ@λου,& ταυτ@χρονα& @)ως& διατηρεK& το& οντολογικ@& status& της& σω)ατικ3ς& του& çπαρξης,& απ@& το& οποKο& παρN& τις& @ποιες& προσποι3σεις& της& υποκριτικ3ς& δεν& )πορεK& να& παραιτηθεK. Αυτ@&δυνατ@ν&να& ισχçσει& και& κατN& την&προσληπτικ3&διαδικασKα:&& ο& θεατ3ς& *χει& απ@& την& πρ:τη& στιγ)3& και& καθ’& @λη& τη& διNρκεια& της& παρNστασης& τη& δυνατ@τητα& να& αντιλα)βNνεται& τον& ηθοποι@& στο& θεατρικ@& του& ρ@λο& 3& ως& φυσιολογικ3& çπαρξη,& )ια& ελευθερKα& επιλογ3ς& που& αποτελεK& χαρακτηριστικ3& απ@λαυση& του& να& εKσαι& θεατ3ς.& Αυτ3& η& διαδικασKα,& που& εκτυλKσσεται& βραδιN& )ε& τη& βραδιN& )ε& κNπως& διαφορετικ@& τρ@πο και& αποδKδεται& απ@& την& συγγραφ*α& )ε& τον& νεολογισ)@ «αυτοποιητικ@ς& αναδραστικ@ς&κçκλος»,&λ@γω&της αυτοδçνα)ης ενεργητικ@τητNς της&)πορεK& να& αποσχιστεK& απ@& την προγρα))ατισ)*νη& αισθητικ3& της& σκηνοθεσKας& και& να&αυτονο)ηθεK