Η χορεύτρια και η υπερμαριονέτα: Ισιδώρα Ντάνκαν και Έντουαρντ Γκόρντον Κρέιγκ - ΤΑΞΙΔΟΥ, ΟΛΓΑ (Θεάτρου Πόλις. Διεπιστημονικό περιοδικό για το θέατρο και τις τέχνες, 2023)
Το&κεK)ενο&που&ακολουθεK&εξετNζει&τις&*ννοιες&του&θεατρικοç&σ:)ατος&στο& *ργο& της& Ισιδ:ρας& ΝτNνκαν& και& του ¥ντουαρντ& Γκ@ρντον& Κρ*ιγκ& και& ανιχνεçει& τις& δο)ικ*ς& τους& ο)οι@τητες& ως& προς& το& @τι& ανταποκρKνονται& σε& παρNλληλες& αναζητ3σεις& γçρω& απ@& την& παρουσKα& του& περφ@ρ)ερ.& & Η& υπερ)αριον*τα& του& Κρ*ιγκ& και& η& χορεçτρια& της& ΝτNνκαν& συχνN& αντιπαρατKθενται,&αφοç&η&πρ:τη θεωρεKται&ως&πλ3ρης&απουσKα&ενσ:)ατου& και&η&Nλλη&ως&απ@λυτα&σω)ατικ3&*κφραση.&Η&παροçσα&ανNλυση&προτεKνει& την& ανNγνωση& των& δçο& συλλ3ψεων& εντ@ς& του& ευρçτερου& πλαισKου& )οντερνιστικοç& πειρα)ατισ)οç& στις& παραστατικ*ς& τ*χνες,& υπογρα))Kζοντας& τη& ση)αντικ3& επKδραση& των& Τελετουργιστ:ν& του& Κ*ι)πριτζ&και&στους&δçο&καλλιτ*χνες.&ΑυτοK&οι&πειρα)ατισ)οK&ως&προς&την& κKνηση& του& ενσ:)ατου& και& την& παρουσKα& αντλοçν& απ@& το& παρελθ@ν& και& συ)βNλλουν& απ@& πολλ*ς& απ@ψεις& στη& δη)ιουργKα& εν@ς& χαρακτηριστικN& )οντερνιστικοç& ελληνισ)οç& ―εν:& ταυτ@χρονα& δια)ορφ:νουν& )ια& χειρονο)Kα&[Gestus],&που&τεKνει&προς&*να&ουτοπικ@&)*λλον