Ένα εκπαιδευτικό εικονικό περιβάλλον για την αρχιτεκτονική του υπολογιστή - Λούφη Μαρία-Εριάλντα Λούφη; Ιορδανίδου Σημέλα; Μικρόπουλος Αναστάσιος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2021)
Τα εκπαιδευτικά εικονικά περιβάλλοντα συνεισφέρουν στην κατανόηση αφηρημένων και δυσνόητων εννοιών. Η εργασία παρουσιάζει τη σχεδίαση, ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή ενός εικονικού περιβάλλοντος για την αρχιτεκτονική του υπολογιστή που απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση έγινε από 15 εκπαιδευτικούς Πληροφορικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αφού χρησιμοποίησαν το περιβάλλον κατά τη διδασκαλία τους, εκτίμησαν τη λειτουργικότητα του μέσω του εργαλείου SUS και η δυνατότητα επίτευξης μάθησης, εμπλοκής και ευχρηστίας με το εργαλείο LOES-T. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εμπειρικής μελέτης ήταν ενθαρρυντικά, καθώς οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν ότι η παιδαγωγική αλληλεπίδραση με το εύχρηστο εικονικό περιβάλλον εμπλέκει τους μαθητές στη διδακτική πράξη και συμβάλλει σε θετικά μαθησιακά αποτελέσματα.