Διερεύνηση των εναλλακτικών ιδεών των πρωτοετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής για την έννοια της δύναμης - Κωσταρά Χριστίνα; Κώτσης Κωνσταντίνος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2015)
Οι εναλλακτικές αντιλήψεις των μαθητών σε έννοιες της Υυσικής έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης τα τελευταία χρόνια. ΢τόχος της παρούσας μελέτης ήταν η καταγραφή των αντιλήψεων των πρωτοετών φοιτητών της Ιατρικής ΢χολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε έννοιες της δύναμης που είχαν διδαχθεί κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο και το Λύκειο καθώς και η διερεύνηση ενδεχόμενης συσχέτισης των απαντήσεων στα ερωτήματα που τέθηκαν με παραμέτρους όπως το φύλο, η επίδοση στο μάθημα της Υυσικής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και το ενδιαφέρον για το μάθημα της Υυσικής. ΢την μελέτη συμμετείχαν 316 πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής ΢χολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ερωτηματολογίου κλειστού τύπου. Από τα αποτελέσματα της μελέτης συμπεραίνουμε την επικράτηση σε μεγάλο βαθμό των εναλλακτικών ιδεών στους αριστούχους μαθητές.