Επιστημονικός εγγραμματισμός ενήλικων πολιτών και ο ρόλος της κατεύθυνσης σπουδών στο Λύκειο - Καράογλου Γιώργος; Κώτσης Κωνσταντίνος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2015)
Ο επιστημονικός εγγραμματισμός των ενήλικων πολιτών αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης της παρούσας έρευνας. ΢την έρευνα συμμετέχουν 912 ενήλικοι πολίτες. Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου με ερωτήσεις της μορφής ΢ωστού – Λάθους. Αναλύονται οι απαντήσεις για κάθε ερώτηση, γίνεται διάκριση των ερωτήσεων ανάλογα με την επίδοση και ερευνάται η συσχέτιση της επίδοσης των πολιτών στις ερωτήσεις του επιστημονικού εγγραμματισμού με την κατεύθυνση σπουδών που ακολούθησαν στο Λύκειο. Μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων εμφανίζεται στατιστικά σημαντική διαφορά στους μέσους όρους των ορθών απαντήσεων μεταξύ των απόφοιτων της θετικής κατεύθυνσης με τους απόφοιτους της τεχνολογικής και της θεωρητικής.