Αυθόρμητες αντιλήψεις μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη φύση σε σχέση με αυτές μαθητών τυπικής ανάπτυξης - Μπαγιάτη Ειρήνη (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2015)
Η παρούσα έρευνα διερεύνησε τις αυθόρμητες αντιλήψεις για τη φύση συνολικά 297 μαθητών Γενικής Αγωγής, Ειδικής Αγωγής και Τμημάτων Ένταξης από την περιοχή της Κρήτης μέσα από ζωγραφιές. Η στατιστική ανάλυση ανέδειξε ότι οι ανεξάρτητες μεταβλητές (το φύλο, η περιοχή, ο τύπος εκπαίδευσης και οι κατηγορίες νοημοσύνης) επηρεάζουν στατιστικά σημαντικά τις αυθόρμητες αντιλήψεις των μαθητών για τη φύση αλλά και το φτωχό ή πλούσιο περιεχόμενο, τις διαπροσωπικές σχέσεις των υποκειμένων μέσα στη φύση, την προβολή προσωπικών στοιχείων των υποκειμένων στη φύση.