Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως ένα εξελισσόμενο ‘εργαλείο’ για τους σύγχρονους εκπαιδευτικούς : Δυνατότητες περιορισμοί προτάσεις - Τζιφόπουλος Μενέλαος Χαρίσιος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2015)
Στην εργασία αυτή καταγράφονται και ερμηνεύονται οι απόψεις 471 Ελλήνων εκπαιδευτικών, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Νομού Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη έρευνα συνδυάζει ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους και παρουσιάζει, συγκεκριμένα, (α) τις δυνατότητες που προσφέρει ένα υβριδικό-μικτό μοντέλο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, (β) τις δυσκολίες που προκύπτουν, κυρίως, στα online μαθήματα, και, (γ) τις προτάσεις των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναφορικά με τη βελτίωση αυτής της μορφής εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας εστιάζονται σε θέματα λειτουργικότητας, ευελιξίας, εξοικονόμησης χρόνου, αλληλεπίδρασης και ουσιαστικής επικοινωνίας, διεύρυνσης των γνωστικών δομών των εκπαιδευτικών, σε ανασταλτικούς παράγοντες τεχνικού περιεχομένου, όπως, επίσης, και σε πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ενισχύσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με στόχο την διευκόλυνση των εκπαιδευτικών και την παροχή εκπαίδευσης, η οποία θα λειτουργεί υπό το πρίσμα της διά βίου μάθησης.