Μελέτη της συμμετοχής μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργατικές δραστηριότητες μέσω wiki - Μαρκοπούλου Αγγελική; Τζιμογιάννης Αθανάσιος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2014)
Οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των wikis αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, ένα δυναμικό ερευνητικό πεδίο στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ΤΠΕ ως εργαλείων συνεργατικής και δημιουργικής μάθησης. Η εργασία αυτή παρουσιάζει το σχεδιασμό και τη μελέτη ενός προγράμματος συνεργατικής μάθησης με χρήση wiki, σε μαθητές των Ε΄-Στ΄ τάξεων δημοτικού σχολείου, το οποίο υλοποιήθηκε ως σχέδιο ερευνητικής εργασίας και βασίστηκε στις αρχές της αυθεντικής μάθησης με χρήση ΤΠΕ και στην αξιοποίηση βιωματικών δράσεων. Η ανάλυση του βαθμού αξιοποίησης της συζήτησης και της ανταλλαγής ιδεών στην ομάδα με δημιουργικές ενέργειες ανάπτυξης περιεχομένου και η διερεύνηση των αντιλήψεων των μαθητών σχετικά με τα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες, τους περιορισμούς και την παιδαγωγική αξία του wiki, έγινε με τη χρήση ενός μικτού συνδυασμού μεθόδων, από τρεις πηγές ποιοτικών δεδομένων από συνεργατικές δράσεις, ανάλυση περιεχομένου και ημιδομημένες συνεντεύξεις. Η ανάλυση των συνεργατικών δράσεων των μαθητών, κατά την ανάπτυξη περιεχομένου στις σελίδες του wiki, βασίστηκε σε κριτήρια κωδικοποίησης των ενεργειών συνεργατικής γραφής σε συνδυασμό με το μοντέλο της Κοινότητας Διερεύνησης. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της συνεργατικής ανάπτυξης περιεχομένου wiki και μπορούν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αποτελεσματικών δραστηριοτήτων wiki για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.