Η έρευνα στη Διδακτική της Πληροφορικής στην Ελλάδα: Μία θεώρηση δεκαετίας - Θεοδώρου Αφροδίτη; Μπέλλου Ιωάννα; Μικρόπουλος Aναστάσιος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2014)
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια βιβλιογραφική επισκόπηση που εξετάζει τις ερευνητικές τάσεις στο πεδίο της Διδακτικής της Πληροφορικής στην Ελλάδα. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση ορισμένων δημογραφικών χαρακτηριστικών όπως το φύλο και η ιδιότητα των ερευνητών, του περιεχομένου και των εκπαιδευτικών βαθμίδων – στόχων των ερευνών. Τα αποτελέσματα αφορούν τις 308 εισηγήσεις των πέντε συνεδρίων με θέμα «Διδακτική της Πληροφορικής» που διοργανώθηκαν την τελευταία δεκαετία από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ). Η επισκόπηση αναδεικνύει τον προγραμματισμό ως το αντικείμενο με το μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, αναδεικνύεται η υποεκπροσώπηση των γυναικών στο πεδίο της Διδακτικής της Πληροφορικής, καθώς και η περιορισμένη ενασχόλησή τους με τον προγραμματισμό. Διαπιστώνεται επίσης μεγάλο ενδιαφέρον των Τμημάτων Πληροφορικής και των Παιδαγωγικών Τμημάτων για τη Διδακτική της Πληροφορικής.