Εναλλακτικές αντιλήψεις μαθητών Λυκείου για τα τροφικά πλέγματα - Μπαγιάτη Ειρήνη (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2014)
Η συγκεκριμένη έρευνα διερευνά τις γνώσεις και εναλλακτικές αντιλήψεις 234 μαθητών Α΄ Λυκείου σε σχέση με τα τροφικά πλέγματα. Συνοψίζοντας τις κυριότερες δυσκολίες που συναντούν οι μαθητές στην προσπάθειά τους να προβλέψουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ πληθυσμών του ίδιου τροφικού πλέγματος συμπεραίνεται, ότι (i) αρκετοί μαθητές δεν αντιλαμβάνονται ότι δυο πληθυσμοί αλληλεπιδρούν ακόμη κι αν δε σχετίζονται άμεσα ως θηρευτής και λεία, (ii) δεν έχουν κατανοήσει το φαινόμενο της Θήρευσης (iii) οι μαθητές δυσκολεύονται να μεταφέρουν επιδράσεις αλλαγών από ανώτερα προς κατώτερα τροφικά επίπεδα, (iv) σημαντικό ποσοστό των μαθητών δυσκολεύεται να προβλέψει αλληλεπιδράσεις μεταξύ απομακρυσμένων πληθυσμών του ίδιου τροφικού πλέγματος όταν δεν ανήκουν στην ίδια τροφική αλυσίδα, (v) μεγάλο ποσοστό μαθητών εκλαμβάνει τις τροφικές αλυσίδες ενός πλέγματος ως ασύνδετες μεταξύ τους. Επιπλέον, οι μαθητές υιοθετούν ανθρωποκεντρικές πεποιθήσεις εκλαμβάνοντας τον άνθρωπο ως ρυθμιστή του πληθυσμού διάφορων ειδών στο οικοσύστημα ανάλογα με την αξία «χρήσης» τους. Ακόμη, φαίνεται, οι μαθητές να υποστηρίζουν τη λαμαρκιανή αντίληψη ότι η οργανισμοί μπορούν και προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους.