Λόγοι χρήσης και τρόποι ένταξης του υπολογιστή σε τάξεις νηπιαγωγείων: Δεδομένα από την Αττική - Νικολοπούλου Κλεοπάτρα (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2013)
Η εργασία αυτή παρουσιάζει ερευνητικά αποτελέσματα αναφορικά με τους λόγους χρήσης και τους τρόπους ένταξης του υπολογιστή σε τάξεις νηπιαγωγείων. Βασικοί παράμετροι της έρευνας ήταν η ύπαρξη και χρήση ενός τουλάχιστον υπολογιστή στην τάξη με τα νήπια, η εθελοντική συμμετοχή των νηπιαγωγών και η διεξαγωγή της χωρίς τεχνητή παρέμβαση. Συμμετείχαν 14 δημόσια νηπιαγωγεία της Αττικής και τα δεδομένα συλλέχθηκαν κυρίως μέσω συνεντεύξεων με τις νηπιαγωγούς και παρατηρήσεων στην τάξη. Οι συχνότερα αναφερόμενοι λόγοι χρήσης του υπολογιστή ήταν η ανάπτυξη δεξιοτήτων (κυρίως γλωσσικών και λεπτής κινητικότητας), η συμβολή του ως κίνητρο στη μάθηση, η χρήση του ως εποπτικού μέσου, η ψυχαγωγία και η υποστήριξη στόχων του προγράμματος σπουδών. Η ένταξη του υπολογιστή στις τάξεις συνέβη, ως επί το πλείστον, καθημερινά στην ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες ήταν ποικίλες, όπως γλωσσικές, ζωγραφικής και παίξιμο παιχνιδιών. Ο ρόλος των νηπιαγωγών αναδείχθηκε ουσιώδης.