Μάθηση με τις ΤΠΕ: βασικές μέθοδοι και παράγοντες στην ερευνητική διαδικασία - Νικολοπούλου Κλεοπάτρα (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2010)
Η εργασία αυτή έχει σκοπό να συνεισφέρει στον προβληματισμό–συζήτηση για την καταλληλότητα των ερευνητικών μεθόδων στη διερεύνηση της μάθησης με τις ΤΠΕ. Εξετάζει τις βασικές ερευνητικές μεθόδους που συνήθως χρησιμοποιούνται προκειμένου να μετρηθούν τα αποτελέσματα της επίδρασης των ΤΠΕ στη μάθηση των μαθητών με τις ΤΠΕ (τα υπέρ και τα κατά των ποσοτικών και ποιοτικών μεθόδων, καθώς επίσης και τη δυνατότητα συνδυασμού τους). Δεδομένου ότι οι έρευνες στο πεδίο αυτό διεξάγονται υπό πολλές διαφορετικές προοπτικές, επιχειρείται ο προσδιορισμός βασικών παραγόντων που είναι χρήσιμο να ληφθούν υπόψη στην ερευνητική διαδικασία μάθησης με τις ΤΠΕ. Προτείνονται πέντε παράγοντες (πώς μαθαίνουν οι μαθητές, ο τύπος και η χρήση των εργαλείων ΤΠΕ, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του αναλυτικού προγράμματος, οι παιδαγωγικές προσεγγίσεις των εκπαιδευτικών και η επιλογή των ερευνητικών εργαλείων) και συζητιούνται συνέπειες για την εκπαιδευτική πολιτική, το σχεδιασμό των προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και το σχεδιασμό εφαρμογής της χρήσης των ΤΠΕ στις τάξεις.