Ψηφιακά σενάρια διδασκαλίας για το Δημοτικό σχολείο: Η διερεύνηση του περιεχομένου τους με έμφαση στα δομικά, μορφολογικά και μεθοδολογικά στοιχεία σχεδιασμού - Ντρενογιάννη Ελένη; Πριμεράκης Γεώργιος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2008)
Η εργασία αυτή ασχολείται με τη μελέτη και αξιολόγηση των στοιχείων διδακτικής μεθοδολογίας και του ρόλου των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο περιεχόμενο 130 ψηφιακών σεναρίων διδασκαλίας για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η περιγραφή και η ανάλυση του περιεχομένου των διδακτικών προτάσεων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια συγκεκριμένης λίστας κριτηρίων και ερωτημάτων που αφορούσαν στις διαδικασίες διδακτικού σχεδιασμού και βασίζονταν σε ευρύτερα γνωστά συγγράμματα διδακτικής μεθοδολογίας. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης του περιεχομένου των διδακτικών σεναρίων οδήγησαν σε θετικές διαπιστώσεις αλλά και πολλούς προβληματισμούς. Στα θετικά συμπεριλαμβάνονταν η τήρηση βασικών δομικών προδιαγραφών, η ευρεία αξιοποίηση των ΤΠΕ, η κατάθεση καινοτόμων ιδεών και η ποικιλία των υιοθετούμενων διεπιστημονικών διασυνδέσεων. Στις ανεπάρκειες συγκαταλέγονταν η αναντιστοιχία μεταξύ διδακτικών στόχων και δραστηριοτήτων, οι ελλιπείς περιγραφές της πορείας διδασκαλίας, η φιλολογική χρήση παιδαγωγικών όρων και η συμβατική, γνωσιοκεντρική αξιοποίηση των ΤΠΕ. Η συζήτηση των αποτελεσμάτων οδηγεί στην ανάδυση ευρύτερα γνωστών και πάγιων εκπαιδευτικών προβλημάτων, ενώ η υιοθέτηση ενδοσχολικών μορφών επιμόρφωσης, όπως η «Μελέτη Μαθήματος» προτείνεται ως πιθανή στρατηγική αντιμετώπισης.