Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σύμφωνα με τη θετικιστική, την ερμηνευτική και την κριτική προσέγγιση - Αλίκη Καζταρίδου (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2008)
Στην εργασία αυτή γίνεται αναφορά στις απόψεις για την εκπαίδευση σύμφωνα με το θετικό,το ερμηνευτικό και το κριτικό παράδειγμα και επισημαίνονται οι διαφορές τους. Έτσι γίνεταιαναφορά στη θετικιστική προσέγγιση, η οποία τονίζει τη σημασία της απόκτησης γνώσεων και διδακτικών τεχνικών, στην ερμηνευτική προσέγγιση, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του εκπαιδευτικού και στην κριτική προσέγγιση, που υποστηρίζει την παροχή ευκαιριών για κριτική θεώρηση της πρακτικής. Στο παραπάνω πλαίσιο διερευνάται ο ρόλος της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ) και διαπιστώνεται πόσο δύσκολος και απαιτητικός γίνεται ο ρόλος του στην υλοποίηση προγραμμάτων ΠΕ. Τέλος προτείνεται ένα πρότυπο ΠΕ που θα συνθέτει και θα αλληλοσυμπληρώνει δυναμικά τις παραπάνω προσεγγίσεις.