Η αξιοποίηση του Διαδραστικού Πίνακα στο ελληνικό δημόσιο σχολείο: Μια πρώτη αποτίμηση σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Παπαντωνίου, Ελένη (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2019)
Η εργασία παρουσιάζει εμπειρικά δεδομένα σχετικά με την εκπαιδευτική αξιοποίηση των Διαδραστικών Πινάκων (ΔΠ) που εγκαταστάθηκαν στα ελληνικά δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο σε σχέση με την προσβασιμότητα από τους εκπαιδευτικούς, όσο και σε σχέση με τη διδακτική αξιοποίηση στη διδακτική πράξη. Σε πρώτο επίπεδο, διερευνήθηκε εάν οι υπάρχοντες ΔΠ ανταποκρίνονται στη ζήτηση της εκπαιδευτικής χρήσης από τους ενεργούς εκπαιδευτικούς. Δεδομένου ότι η διδασκαλία χρειάζεται κατάλληλη χρήση των ΤΠΕ, η ανεπαρκής πρόσβαση σε διαδραστικό εξοπλισμό πιθανόν μειώνει τη δυναμική για την ουσιαστική παιδαγωγική αλλαγή για δεξιότητες του 21ου αιώνα. Για το σκοπό αυτό διεξήχθη εμπειρική μελέτη με 185 εκπαιδευτικούς δημόσιων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα ως προς την επάρκεια των τεχνολογικών υποδομών και ότι, σε δεύτερο επίπεδο, οι δυσλειτουργίες ως προς την διάθεση και κατανομή των τεχνολογικών πόρων εμποδίζουν την εκπαιδευτική εξοικείωση που αναδεικνύει τον ΔΠ σε ένα δυναμικό εργαλείο που αλλάζει τις καθιερωμένες πρακτικές στο ελληνικό σχολείο.