Οι εκπαιδευτικές καινοτομίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Μελέτη των βραβευμένων έργων της δράσης “Θεσμός Αριστείας και Ανάδειξη Καλών Πρακτικών” - Κυριακώδη, Δέσποινα; Τζιμογιάννης, Αθανάσιος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2015)
Οι καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις προτείνονται ως σημαντικό μέρος του προγράμματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την προώθηση και ενσωμάτωση νέων προσεγγίσεων στη διδασκαλία και στη μάθηση, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος και, τελικά, την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών για την ένταξη τους στην κοινωνία της γνώσης. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται ένα νέο θεωρητικό-εννοιολογικό πλαίσιο, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του σχήματος ανάλυσης και απεικόνισης των διαστάσεων καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων. Η εφαρμογή του σχήματος αυτού στην ποιοτική μελέτη των βραβευμένων εκπαιδευτικών έργων στα δημοτικά σχολεία, στο πλαίσιο της δράσης «Θεσμός Αριστείας», ανέδειξε τα ειδικά χαρακτηριστικά των καινοτόμων προγραμμάτων και τους παράγοντες που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και στην ένταξή τους στην εκπαιδευτική πρακτική των σχολείων: καθοριστικός ο ρόλος του συντονιστή της δράσης, η αξιοποίηση των ΤΠΕ και οι κατάλληλες υποδομές στο σχολείο, η σχολική κουλτούρα, το κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των εκπαιδευτικών, η εκπαιδευτική ηγεσία και η ένταξη των δράσεων στην πολιτική του σχολείου, και η δικτύωση του σχολείου και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.