Σχεδιασμός και αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού περιβαλλοντικής μάθησης για την αειφορία για αξιοποίηση σε προγράμματα τουριστικής ιστιοπλοϊκής περιήγησης - Δασκολιά, Μαρία; Γρίλλια, Παναγιώτα-Μαρία (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2015)
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) για την αναγκαιότητα και τις δυνατότητες επέκτασής τους και σε πλαίσια εκτός της τυπικής εκπαίδευσης. Αναπόφευκτα, η σύνδεσή τους με διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ανάμεσα στους οποίους και ο τουρισμός, μετατοπίζει την έμφαση από την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην πιο διευρυμένη έννοια της περιβαλλοντικής μάθησης για την αειφορία. Στο παρόν άρθρο εξετάζεται η σχέση της δια βίου μάθησης με την περιβαλλοντική γνώση ως κεντρική διάσταση για την επίτευξη της αειφορίας. Το σκεπτικό αυτό χρησιμοποιείται ως καθοδηγητικό πλαίσιο για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση μιας προτεινόμενης παρέμβασης στο χώρο του ιστιοπλοϊκού τουρισμού και του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε για να την υποστηρίξει. Παρουσιάζεται η μελέτη περίπτωσης του προγράμματος «Αειφόρου Τουριστικής Ιστιοπλοϊκής Περιήγησης», αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και συζητούνται τα αποτελέσματα της έρευνας αξιολόγησης του εκπαιδευτικού υλικού που διενεργήθηκε.