Ψηφιακή Αφήγηση ως μέσο διδασκαλίας Φυσικών Επιστημώv στο Νηπιαγωγείο: ένα διαδραστικό παραμύθι στο Scratch - Μαργαρίτη, Αδαμαντία; Μπράτιτσης, Θαρρενός (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2014)
Το άρθρο επιχειρεί να αναδείξει τη δυναμική της Ψηφιακής Αφήγησης ως μεθοδολογίας διδασκαλίας εννοιών των Φυσικών Επιστημών στο νηπιαγωγείο. Παρουσιάζεται μια διδακτική προσέγγιση που αξιοποιεί ένα διαδραστικό παραμύθι με σκοπό να διερευνήσει, αν είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες νοητικές αναπαραστάσεις των νηπίων για το φυσικό φαινόμενο της πλεύσης και της βύθισης, με την εφαρμογή αναπτυξιακά κατάλληλων διδακτικών εφαρμογών. Συγκεκριμένα, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch, μια διαδραστική έκδοση ενός κλασικού μύθου του Αισώπου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρείς φάσεις - ανάδειξη αρχικών ιδεών των παιδιών, εφαρμογή διδακτικής παρέμβασης, αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον αρχικό σκοπό. Το συγκεκριμένο άρθρο συμβάλλει επιπλέον στην ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού της πράξης καθώς αναδεικνύει τη δυνατότητα που του παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να σχεδιάσει και να παράγει διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό μόνος του, διευρύνοντας το διδακτικό του «οπλοστάσιο».