Τα Μουσεία των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας στην Ελλάδα: Προς τη συγκρότηση ενός δικτύου μη τυπικής εκπαίδευσης - Δημόπουλος, Κώστας; Καφετζής, Ιωάννης (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2014)
Σκοπός της έρευνας είναι η αποτύπωση της πορείας ίδρυσης αλλά και της σύγχρονης δυναμικής των Μουσείων Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας στον Ελληνικό χώρο, ώστε να αναδειχθούν τόσο ο ρόλος που αυτά έχουν διαδραματίσει ιστορικά, όσο και οι σύγχρονες προοπτικές τους να συγκροτήσουν ένα δυναμικό δίκτυο που να προωθεί την εκπαίδευση και τη δημόσια κατανόηση των Φυσικών Επιστημών. Τα πρώτα Μουσεία Φυσικών Επιστημών εμφανίζονται στην Ελλάδα λίγο μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, ενώ από τότε έως και το τέλος περίπου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου κυριάρχησαν τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Μουσεία. Τις τελευταίες δυο δεκαετίες, ωστόσο, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των Μουσείων του είδους (με τα επτά στα δέκα σχετικά Μουσεία που σήμερα λειτουργούν να ιδρύονται μετά το 1990) με ταυτόχρονη βαθμιαία αποκέντρωσή τους αλλά και αύξηση της ποικιλίας των θεματικών τους εξειδικεύσεων. Παράλληλα παρατηρείται έντονη εμπλοκή ιδιωτικών φορέων στη ίδρυση και τη διαχείριση των σχετικών Μουσείων. Ωστόσο η μελέτη του τρόπου με τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά τα Μουσεία παρουσιάζει την Επιστήμη και την Τεχνολογία παραπέμπει σε παραδοσιακές μουσειολογικές αντιλήψεις. Επιπλέον από τα σχετικά διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται ότι περίπου δυο εκατομμύρια επισκεπτών περνούν κάθε χρόνο τις πύλες των σχετικών Μουσείων. Με βάση την ανάλυση του συνόλου των Μουσείων Φ.Ε. και Τεχνολογίας διατυπώνονται τέλος συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτά θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα συνεκτικό δίκτυο υποστήριξης του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ταυτόχρονα ανάληψης δράσεων για τη δημόσια προβολή της τεχνο-επιστήμης.