Η διαφοροποίηση στη διδασκαλία της Ιστορίας με την αξιοποίηση διαδραστικών εκπαιδευτικών λογισμικών - Βακαλούδη, Αναστασία Δ.; Δαγδιλέλης, Βασίλειος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2014)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τα ευρήματα μίας έρευνας που είχε ως κύριο σκοπό της την εξέταση της αποτελεσματικότητας των διδασκαλιών, αλλά και τη βελτίωση της ίδιας της διδασκαλίας της Ιστορίας με την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας, που εφαρμόζονται στα ελληνικά σχολεία, δεν επιτυγχάνουν ουσιαστικά αποτελέσματα, όπως δείχνει ένα πλήθος ερευνών. Η έρευνα είχε ως σκοπό να διερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ΤΠΕ ώστε να βελτιωθεί η διδασκαλία αυτή. Η έρευνα διεξήχθη κατά τα σχολικά έτη 2009-2010 και 2010-2011 και στηρίχθηκε σε διαθεματικές διδασκαλίες Ιστορίας, με την αξιοποίηση των ΤΠΕ, σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια) του Νομού Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι μαθητές είχαν πολύ μεγαλύτερη προσωπική εμπλοκή στην επεξεργασία του θέματος που προτάθηκε, από όση θα είχαν σε μια παραδοσιακή διδασκαλία.