Ιστορικές αναφορές στα εγχειρίδια Βιολογίας Λυκείου - Γιαννίτσιου, Βασιλική; Σπηλιωτοπούλου, Βασιλική (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2012)
Η εργασία αυτή επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις ιστορικές αναφορές των εγχειριδίων Βιολογίας Λυκείου και μελετά τα χαρακτηριστικά τους. Η σημασία της ένταξης της ιστορίας στη διδακτική πράξη αναγνωρίζεται ως μια προτεραιότητα στην εκπαίδευση γιατί αφενός κάνει φανερό το άλλο πρόσωπο της επιστήμης, της ανθρώπινης προσπάθειας, στους μαθητές και αφετέρου δημιουργεί ενδιαφέροντα διδακτικά περιβάλλοντα. Η επαγωγική ανάλυση περιεχομένου υιοθετήθηκε για τη μελέτη των ιστορικών αναφορών στα σχολικά βιβλία και τρεις από τις διαστάσεις που εντοπίστηκαν συζητούνται στην παρούσα εργασία. Το είδος των ιστορικών αναφορών, η σχέση τους με το περιεχόμενο που εντάσσονται και τα χαρακτηριστικά της επιστήμης που αναδεικνύουν μελετώνται. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο τρόπος ένταξης των ιστορικών αναφορών στα εγχειρίδια έχει ενδιαφέρον και το ζήτημα της αξιοποίησης εκ μέρους των εκπαιδευτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.