Σύγχρονες τάσεις στα Προγράμματα Σπουδών Φυσικών Επιστημών: οι περιπτώσεις της διερεύνησης και των επισκέψεων σε χώρους επιστήμης και τεχνολογίας στο Πρόγραμμα "Materials Science" - Καριώτογλου, Πέτρος Π.; Σπύρτου, Άννα; Πνευματικός, Δημήτρης; Ζουπίδης, Αναστάσιος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2012)
Στο άρθρο αυτό επιχειρείται αρχικά μια σύντομη επισκόπηση τάσεων, που επικράτησαν τον προηγούμενο αιώνα στα Προγράμματα Σπουδών των Φυσικών Επιστημών (ΠΣ-ΦΕ), όπως της Ανακάλυψης και της Εποικοδόμησης. Στη συνέχεια, προσεγγίζεται το σύγχρονο ρεύμα του Επιστημονικού Γραμματισμού εστιάζοντας σε δύο σημαντικές πτυχές του, τα διερευνητικά περιβάλλοντα μάθησης-διδασκαλίας και την οργάνωση επισκέψεων σε χώρους Τεχνοεπιστήμης. Ως εφαρμογή των δύο αυτών πτυχών περιγράφονται όψεις και αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Materials Science”, ενώ συζητείται η δυνατότητα εφαρμογής τέτοιων καινοτομιών στη χώρα μας.