Μελέτη της συμμετοχής και της γνωστικής παρουσίας μαθητών Γυμνασίου σε ένα εκπαιδευτικό ιστολόγιο - Αγγέλαινα, Σοφία; Τζιμογιάννης, Αθανάσιος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2010)
Οι υπηρεσίες δεύτερης γενιάς του Παγκόσμιου Ιστού (Web 2.0), και ειδικότερα τα ιστολόγια, έχουν προκαλέσει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό ενδιαφέρον ως εργαλεία κοινωνικής οικοδόμησης της γνώσης. Η εργασία αυτή παρουσιάζει το μεθοδολογικό πλαίσιο και τα αποτελέσματα της μελέτης ενός εκπαιδευτικού ιστολόγιου, το οποίο υλοποιήθηκε ως διαθεματική δραστηριότητα τύπου project από μαθητές Γ’ γυμνασίου, με στόχο τη διαμοίραση ιδεών, την οικοδόμηση νέας γνώσης και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Αντικείμενο έρευνας και διαπραγμάτευσης των μαθητών ήταν το ζήτημα της χρήσης αναβολικών ουσιών από αθλητές. Η μελέτη και η διερεύνηση της συμμετοχής των μαθητών στη συνεργατική δραστηριότητα του ιστολογίου έγινε α) αναλύοντας τη γνωστική τους παρουσία, σύμφωνα με τους δείκτες του μοντέλουτης Κοινότητας Διερεύνησης και β) χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Ανάλυσης Κοινωνικών Δικτύων. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι, με τον κατάλληλο εκπαιδευτικό σχεδιασμό, τα εκπαιδευτικά ιστολόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από τους μαθητές ως εργαλεία διερεύνησης, αλληλεπίδρασης και κοινωνικής οικοδόμησης της γνώσης.