Οι αντιλήψεις των υποψηφίων δασκάλων για τα μοντέλα - Πετρίδου, Ελένη; Ψύλλος, Δημήτρης (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2008)
Πολλοί ερευνητές/τριες διεθνώς έχουν ανιχνεύσει και αναδείξει τις ιδέες για τα μοντέλα τωνμαθητών/τριών, των φοιτητών/τριών ακόμα και των εν ενεργεία εκπαιδευτικών. Ωστόσο στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι περιορισμένη αυτή η καταγραφή των ιδεών. Ακολουθώντας το ευρύ ερευνητικό ενδιαφέρον ανίχνευσης των αντιλήψεων για τα μοντέλα, αναπτύξαμε κα ιδώσαμε σε 75 φοιτητές/τριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποψήφιουςδασκάλους/λες ερωτηματολόγιο για την ανίχνευση των αντιλήψεων σε τρία χαρακτηριστικά των μοντέλων: τη φύση τους, τη λειτουργία τους και το ζήτημα της αλλαγής τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδείχνουν ότι οι φοιτητές/τριες έχουν αντιλήψεις που αποκλίνουν από τις επιστημονικές λιγότερο για τη διάσταση της αλλαγής των μοντέλων από αυτήν της φύσης τους και της λειτουργίας τους. Συνοψίζοντας, τα ευρήματα της παρούσας εργασίας αναδεικνύουν την αναγκαιότητα χρήσης των μοντέλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεδομένου ότι τα μοντέλα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων επεξεργασίας της πληροφορίας από τους μαθητές/τριες.