Αειφόρο Σχολείο: Διαπιστώσεις, Επιδιώξεις και Προοπτικές - Ζαχαρίου, Αραβέλλα; Καίλα, Μαρία; Κατσίκης, Απόστολος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2008)
Αν και η έννοια και οι βασικές αρχές και κατευθύνσεις της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) έχουν καθιερωθεί σε θεωρητικό επίπεδο, εντούτοις στην πράξη και ειδικότερα σε ό, τι αφορά το σχολείο η εφαρμογή τους συνιστά ένα νέο πεδίο διαλόγου. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας εξετάζεται η έννοια και το περιεχόμενο του Αειφόρου Σχολείου ως του σχολείου που θέτει στο επίκεντρο των προσανατολισμών και των εκπαιδευτικών του σχεδιασμών την ΕΑΑ. Συζητούνται, επίσης, ζητήματα σε σχέση με τις θεωρητικές του κατευθύνσεις και επιδιώξεις, όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα από την ίδια την ΕΑΑ, αλλά και μέσα από τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη θεωρητική και πρακτική θεμελίωση της έννοιας, του περιεχομένου, των αρχών αλλά και της παιδαγωγικής του ΑειφόρουΣχολείου. Τέλος, διατυπώνονται οι βασικές προκλήσεις που καλείται το σημερινό σχολείο να υπερβεί προκειμένου να προσανατολισθεί προς την ΕΑΑ και οι οποίες συνοψίζονται στην κατανόηση των εννοιών που συνθέτουν το Αειφόρο Σχολείο, στην αναθεώρηση των περιεχομένων μάθησης και των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στα θέματα και στην παιδαγωγική της ΕΑΑ, στην αναδιοργάνωση της σχολικής μονάδας και στην επανεξέταση του ρόλου της διεύθυνσης του σχολείου ως φορέα αλλαγής και ανάδειξης των αρχών της ΕΑΑ στη σχολική μονάδα.