Διαδικτυακά περιβάλλοντα εννοιολογικών χαρτών ως αξιολογικά εργαλεία μάθησης - Παρασκευά, Φωτεινή; Ψυχάρης, Σαράντος (Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, 2008)
Το άρθρο αναφέρεται στην online υποστήριξη μαθημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της ανάπτυξης ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος μάθησης και αξιολόγησης. Σε ένα μάθημα ψυχολογίας γίνεται χρήση ενός εργαλείου εννοιολογικών χαρτών, αξιοποιώντας 3 φάσεις προσέγγισης (i) της προπαρασκευής: εξοικείωση με τα εργαλεία (cmap, test), (ii) της εφαρμογής: εφαρμογή των εννοιολογικών χαρτών και των τεστ στο γνωστικό αντικείμενο ως εργαλείων αξιολόγησης (διαμορφωτική αξιολόγηση) και (iii) της αποτίμησης: γενική αξιολόγηση του γνωστικού αντικειμένου με τη χρήση των εργαλείων (τελική αξιολόγηση). Στην έρευνα αξιοποιήθηκε πειραματική ομάδα (εννοιολογικοί χάρτες) και ομάδα ελέγχου (τεστ πολλαπλής επιλογής). Στο στάδιο αυτό η έρευνα βασίστηκε σε ποιοτικές αναλύσεις των περιπτώσεων, που εξετάστηκαν, μέσα από τους εγγεγραμμένους στις δύο αυτές ομάδες φοιτητές. Τα αποτελέσματα έδειξαν υπεροχή της επίδοσης των φοιτητών της πειραματικής ομάδας ως προς τη διαδικασία της διαμορφωτικής αξιολόγησης, ενώ για τη διαδικασία της τελικής αξιολόγησης δεν παρουσιάστηκαν διαφοροποιήσεις στις δύο ομάδες. Τέλος διατυπώθηκαν με σαφήνεια οι ιδιαίτερες προτιμήσεις των εκπαιδευομένων για την ανάπτυξη ανάλογων εφαρμογών με την αξιοποίηση των εννοιολογικών χαρτών.