Αιτιώδεις διαδρομές της διαγενεακής μεταβίβασης της φτώχειας σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ
Περίληψη
Το άρθρο διερευνά εάν, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό η οικογένεια προέλευσης επηρεάζει τον κίνδυνο φτώχειας των απογόνων σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά συστήματα κοινωνικής προστασίας. Κάνοντας χρήση logit μοντέλων και αξιοποιώντας μικροδεδομένα από την EUSILC, η ανάλυση αναδεικνύει τη σημασία της κοινωνικής προστασίας για την αναχαίτιση της διαγενεακής μεταβίβασης της φτώχειας. Η Δανία με το σοσιαλδημοκρατικό κράτος πρόνοιας είναι η πιο επιτυχημένη στην άμβλυνση της επίδρασης της οικογένειας προέλευσης στον κίνδυνο φτώχειας των παιδιών, ακολουθούμενη από την Γαλλία που αντιπροσωπεύει το συντηρητικό-κορπορατιστικό καθεστώς ευημερίας. Λιγότερο αποτελεσματικές σε αυτό το ζήτημα εμφανίζονται η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία που αντιπροσωπεύουν το νοτιοευρωπαϊκό και το φιλελεύθερο σύστημα κοινωνικής προστασίας αντίστοιχα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Papanastasiou, S., & Papatheodorou, C. (2018). Αιτιώδεις διαδρομές της διαγενεακής μεταβίβασης της φτώχειας σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ. Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη, 12(1), 5–19. https://doi.org/10.12681/scad.15941
- Τεύχος
- Τόμ. 12 Αρ. 1 (2017)
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Κοινωνική Συνοχή διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).