Γονεϊκότητα υπό το πρίσμα της Θεωρίας της Προσκόλλησης – Νέες προκλήσεις για τους επαγγελματίες κοινωνικής πρόνοιας.
Περίληψη
Το άρθρο αυτό εστιάζει στην ανάδειξη των προκλήσεων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μία ομάδα γονέων σχετικά με την γονεϊκότητα. Αρχικά, η έννοια της γονεϊκότητας καθώς και της θεωρίας της προσκόλλησης παρουσιάζονται διεξοδικά. Στην συνέχεια παρουσιάζεται η ποιοτική μεθοδολογική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε με έμφαση στην μέθοδο συλλογής δεδομένων, την ομαδικά εστιασμένη συνέντευξη, η οποία ανέδειξε δεδομένα σχετικά με τα ζητήματα και τις αγωνίες που βίωσαν οι συμμετέχοντες αναφορικά με την ανατροφή των παιδιών τους και άλλα αντίστοιχα θέματα. Η ανάλυση δεδομένων έγινε με την μέθοδο της θεματικής ανάλυσης. Τονίστηκε ότι υπάρχει στενός δεσμός ανάμεσα στην θεωρία της προσκόλλησης και την γονεϊκότητα καθώς η τελευταία δέχεται έντονα τις επιδράσεις της πρώτης καθ’ όλη την διαχρονική εξέλιξη της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών από τους γονείς. Τα συμπεράσματα της έρευνας ενημερώνουν και διαφωτίζουν ιδιαίτερα την θεωρία και πράξη των επαγγελματιών κοινωνικής πρόνοιας που εργάζονται με γονείς, αλλά και άλλους επιστημονικούς κλάδους που εργάζονται με τον ίδιο πληθυσμό.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Chatzifotiou , S., & Andeadou, D. (2022). Γονεϊκότητα υπό το πρίσμα της Θεωρίας της Προσκόλλησης – Νέες προκλήσεις για τους επαγγελματίες κοινωνικής πρόνοιας. Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη, 15(2), 107–118. https://doi.org/10.12681/scad.32032
- Τεύχος
- Τόμ. 15 Αρ. 2 (2020): No 30
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Κοινωνική Συνοχή διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).