Η κοινωνική παραγωγή της ευαλωτότητας: Ενδοπεριφερειακές και ταξικές ανισότητες στην Αττική
Περίληψη
Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην κατανόηση της κοινωνικής ευαλωτότητας, εστιάζοντας σε δομικά χαρακτηριστικά, όπως εμφανίζονται σε ένα κοινωνικο-χωρικό πλαίσιο υψηλής αβεβαιότητας. Η ευαλωτότητα προσεγγίζεται ως σύνθετο και πολύπλευρο φαινόμενο που προσδιορίζεται τόσο από τους περιορισμούς που επιβάλουν οι δομές του βιωμένου κόσμου στη δράση των ανθρώπων, όσο και από τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ίδια η ανθρώπινη δράση, ενώ μπορεί να εξετασθεί σε διαφορετικές κλίμακες (εθνική, τοπική, επαγγελματική) και επίπεδα. Αναλύοντας μακροσκοπικά στοιχεία, αλλά και μίκρο-δεδομένα, διερευνούμε τον βαθμό στον οποίο η ευαλωτότητα συγκροτείται ως αποτέλεσμα παραγόντων, όπως η ταξική θέση που καταλαμβάνουν τα άτομα μέσα σε ένα πλέγμα κοινωνικών σχέσεων, ή ο τόπος κατοικίας τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάζονται εδώ, η κοινωνική τάξη συνιστά έναν ισχυρό μηχανισμό διαφοροποίησης της έκθεσης σε κοινωνικούς κινδύνους, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο η συνέργεια και άλλων μηχανισμών κοινωνικής διαφοροποίησης.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Bithymitris, G., Christodoulou, M., Koustenis, P., Iliopoulou, T., & Spyridakis, M. (2022). Η κοινωνική παραγωγή της ευαλωτότητας: Ενδοπεριφερειακές και ταξικές ανισότητες στην Αττική. Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη, 16(1). https://doi.org/10.12681/scad.32095
- Τεύχος
- Τόμ. 16 Αρ. 1 (2021): Νο 31
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Κοινωνική Συνοχή διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).