Ελλάδα: αναπτυγμένη, αναπτυσσόμενη ή κοινωνία σε διαρκή μετάβαση;
Περίληψη
Η παγκοσμιοποίηση από τη μια πλευρά που απαιτεί και επιβάλλει έναν ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ χωρών και οι αναχρονιστικές δομές από την άλλη, δημιουργούν μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την κοινωνική ανάπτυξη σ’ εκείνες τις χώρες που οι δυνάμεις της κοινωνίας δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα τους. Ο Clifford Geertz εισήγαγε τον όρο κοινωνίες σε διαρκή μετάβαση για εκείνες τις κοινωνίες, στις οποίες η παράδοση και η νεωτερικότητα οπισθοχωρούν όλο και περισσότερο, διατηρώντας μόνο τα λείψανα από την πρώτη και τα είδωλα από την δεύτερη! Αυτό το άρθρο εξετάζει κάτω από αυτή την οπτική γωνία, με περίπτωση έρευνας την Ελλάδα, τον όρο κοινωνία σε διαρκή μετάβαση.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Mavridis, S. (2016). Ελλάδα: αναπτυγμένη, αναπτυσσόμενη ή κοινωνία σε διαρκή μετάβαση;. Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη, 10(1), 45–55. https://doi.org/10.12681/scad.9506
- Τεύχος
- Τόμ. 10 Αρ. 1 (2015)
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Κοινωνική Συνοχή διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).