Σχετικά με το περιοδικό
Θεματική περιοχή και περιεχόμενο
Τα Ἑῷα καὶ Ἑσπέρια είναι ένα έγκριτο διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης, που εκδίδεται από την Εταιρεία Έρευνας των Σχέσεων του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού με τη Δύση (ΕΕΣΜΝΕΔ) και στο οποίο δημοσιεύονται πρωτότυπες εργασίες με αντικείμενο τις σχέσεις του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού με τη Δύση κατά την περίοδο από τον 4ο έως και τον 18ο αιώνα. Το περιοδικό δέχεται προς δημοσίευση άρθρα από ένα ευρύ πεδίο ερευνητικών αντικειμένων με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία, τη φιλολογία, την αρχαιολογία, την ιστορία των θεσμών και την αρχειακή έρευνα. Στα Ἑῷα καὶ Ἑσπέρια δημοσιεύονται επίσης βιβλιοπαρουσιάσεις-βιβλιοκρισίες. Οι μελέτες μπορούν να υποβάλλονται στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα. Η διαδικασία κρίσης και δημοσίευσης εξασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο των μελετών.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία έκδοσης ανοικτού λογισμικού, το περιοδικό Ἑῷα καὶ Ἑσπέρια δίνει σε όλους ελεύθερη πρόσβαση σε άρθρα ιδιαίτερης ποιότητας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της έρευνας, στην ευρύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων της και γενικότερα στην πρόοδο της επιστήμης. Το σύστημα διαχείρισης της εκδοτικής διαδικασίας μέσω του Διαδικτύου εξασφαλίζει τη ταχεία δημοσίευση των άρθρων και των βιβλιοκρισιών, επιτρέποντας ταυτοχρόνως στους συγγραφείς να παρακολουθούν την πορεία της εκδοτικής διαδικασίας όσον αφορά στην εργασία τους. Τα άρθρα, που έχουν γίνει αποδεκτά προς δημοσίευση και έχουν αναθεωρηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις των αξιολογητών, δημοσιεύονται αμέσως στον ιστότοπο του περιοδικού. Ο εκάστοτε τόμος αποτελείται από τα άρθρα και τις βιβλιοκρισίες που έχουν δημοσιευθεί στον ιστότοπο κατά τη διάρκεια του έτους. Το περιοδικό κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή στο τέλος κάθε έτους.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), το οποίο αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), παρέχει τη διαχειριστική και τεχνική υποστήριξη της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού.
Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης
Μελέτες υποβαλλόμενες προς δημοσίευση στο περιοδικό Ἑῷα καὶ Ἑσπέρια αποστέλλονται προς κρίση, χωρίς μνεία του ονόματος του συγγραφέα, σε δύο κριτές. Οι κριτές οφείλουν να υποβάλλουν τη γνωμάτευσή τους εντός μηνός. Σε περίπτωση αντικρουόμενων απόψεων, το χειρόγραφο του συγγραφέα αποστέλλεται σε τρίτο κριτή.
Πολιτική ανοικτής πρόσβασης
Το περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό έρευνα υποστηρίζει την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων.
Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα και ενθαρρύνονται να δημοσιεύουν τις εργασίες τους στο διαδίκτυο (κατά προτίμηση σε ιδρυματικά αποθετήρια ή στην προσωπική ιστοσελίδα τους) μετά τη δημοσίευση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγικές ανταλλαγές, καθώς και σε ταχύτερες και περισσότερες αναφορές στις δημοσιευμένες εργασίες (δείτε τα σχετικά Οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης).
Ἑῶα καὶ Ἑσπέρια
To περιοδικό Ἑῶα καὶ Ἑσπέρια εκδίδεται από την Εταιρεία Έρευνας των Σχέσεων του Μεσαιωνικού και Nέου Ελληνισμού με τη Δύση – ΕΕΣΜΝΕΔ (http://www.eesmned.gr). Είναι το βασικό όργανο για τη δημοσίευση πορισμάτων της έρευνας των μελών της ΕΕΣΜΝΕΔ, καθώς και άλλων ερευνητών, Ελλήνων και ξένων. Φιλοξενούνται μελέτες, οι οποίες εξετάζουν τις σχέσεις του Mεσαιωνικού και Nέου Eλληνισμού με τη Δύση κατά την περίοδο από τον 4ο έως και τον 18ο αιώνα και αφορούν στην ιστορική, φιλολογική, αρχαιολογική και αρχειακή έρευνα, καθώς και στην ιστορία των θεσμών.
Ηλεκτρονικός Εκδότης
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.
Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.
Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.
Ιστορικό περιοδικού
To περιοδικό Ἑῷα καὶ Ἑσπέρια εκδίδεται από την Εταιρεία Έρευνας των Σχέσεων του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού με τη Δύση – ΕΕΣΜΝΕΔ (http://www.eesmned.gr). Είναι το βασικό όργανο για τη δημοσίευση πορισμάτων της έρευνας των μελών της ΕΕΣΜΝΕΔ, καθώς και άλλων ερευνητών, Ελλήνων και ξένων. Φιλοξενούνται μελέτες, οι οποίες εξετάζουν τις σχέσεις του Mεσαιωνικού και Nέου Eλληνισμού με τη Δύση κατά την περίοδο από τον 4ο έως και τον 18ο αιώνα και αφορούν στην ιστορική, φιλολογική, αρχαιολογική και αρχειακή έρευνα, καθώς και στην ιστορία των θεσμών. Από το πρώτο έτος έκδοσης (1993) έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει οκτώ τόμοι. Το 2013 η ΕΕΣΜΝΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού διατηρώντας και την έντυπη μορφή του.