A Burial of the Early Christian Period in the Sanctuary at Symi


Δημοσιευμένα: Dec 20, 2023
Tina McGeorge
Περίληψη

Το σκελετικό υλικό που περιγράφεται, προέρχεται από κιβωτιόσχημο τάφο, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1997 δίπλα και σε επαφή με τον βόρειο τοίχο Παλαιοχριστιανικού ναϋδρίου, στην Κάτω Σύμη. Το ναΰδριο κτίστηκε σε έδαφος καθαγιασμένο επί αιώνες από προχριστιανικές θρησκευτικές λατρείες: από την ίδρυση του Μεσο-Μινωικού ιερού που στη συνέχεια μετατράπηκε σε ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης τον 7ο αι. π.Χ. Η ανασκαφέας, Α. Λεμπέση, χρονολογεί την ταφή στον 6ο αι. μ.Χ. Είναι η μοναδική ταφή που σχετίζεται με το ναΰδριο και ίσως αποτελεί τον τάφο του κτήτορα της εκκλησίας. Ο κτήτορας, εάν είναι η σωστή ταυτότητα του προσώπου που είναι ενταφιασμένο στην Κάτω Σύμη, δεν ήταν άνδρας αλλά γυναίκα με νεογέννητο βρέφος. Εντός του τάφου βρέθηκαν θραύσματα από λαγήνι το οποίο πιθανώς περιείχε τον, κατά τα έθιμα, αγιασμό της ταφής και που ηθελημένα εθραύσθη. Ο σκελετός δεν διατηρείται καλά. Απουσιάζει το κεφάλι, έχοντας ίσως παρασυρθεί από τις βροχές, ενώ η ύπαρξη του βρέφους αποδεικνύεται από ένα και μοναδικό στοιχείο, το τόξο του οσφυϊκού σπονδύλου του  ανακατεμένο με τα οστά της άκρας χειρός της νεκρής, ο αριστερός αγκώνας της οποίας ήταν σε κάμψη με το αντιβράχιο να ακουμπά στο στήθος της. Καθώς η θέση του αριστερού χεριού δεν συνάδει με τη συνήθη (παράλληλα με το κορμό ή σταυροειδώς πάνω από την πύελο), η στάση επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του βρέφους στην αγκαλιά της, κατά τον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας ή της Βρεφοκρατούσας. Θα αποτελούσε περίεργη σύμπτωση να ενταφιάζονται μαζί μία γυναίκα και ένα παιδί χωρίς συγγενική σχέση. Πιθανολογείται λοιπόν ότι πρόκειται για μητέρα και βρέφος. Η γυναίκα ήταν τουλάχιστον 35 ετών και είχε ύψος 160,3 εκ. Βλάβες σε αμφότερες τις αρθρώσεις του ώμου προκλήθηκαν μάλλον από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς εξαιτίας της καθημερινής εργασίας. Καθώς ο δεξιός ώμος παρουσιάζει βαρύτερες αλλοιώσεις πιθανολογείται ότι πρόκειται για δεξιόχειρα. Η οστεοβλαστική αντίδραση, ορατή στον 7ο αυχενικό σπόνδυλο, δείχνει ότι η γυναίκα ήταν ενεργή λίγο πριν το θάνατό της, φυματικής ίσως αιτιολογίας. Καθώς, πλην του σπονδυλικού σώματος, εμπλέκονται και οι σπονδυλικές αποφύσεις, η διαφορική διάγνωση θα πρέπει να συμπεριλάβει και τη βρουκέλλωση. Και οι δύο νόσοι μεταδίδονται από μολυσμένο γάλα αγελάδας, προβάτου ή αίγας, αλλά και από τα προϊόντα του ή από το κρέας. Υπέφερε επίσης από οστεοπόρωση, συνέπεια ίσως της χρόνιας λοίμωξης από φυματίωση ή βρουκέλλωση. Η υποπλασία της αδαμαντίνης των δοντιών δείχνει ότι παρουσίαζε λοιμώξεις ή κακή διατροφή κατά της διάρκεια της παιδικής ηλικίας της, τότε που σχηματίζονταν τα δόντια της τα οποία, επίσης, παρουσιάζουν μεγάλη φθορά, τερηδόνα και συσσώρευση οδοντικής πλάκας/πέτρας στις ρίζες του τρίτου γομφίου επισημαίνοντας ότι υπέφερε και από ουλίτιδα. Ο θάνατός της επήλθε μάλλον από επιπλοκές του τοκετού, συνηθισμένο πρόβλημα στις φτωχές χώρες ακόμη και σήμερα.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • ΑΡΘΡΑ
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Armstrong, A.H. (ed.) 1989. Classical Mediterranean Spirituality: Egyptian, Greek and Roman. London: Alban Books.
Bandy, A. 1963. “Early Christian Inscriptions of Crete”, Hesperia 32(3), 227-247.
Bandy, A. 1970. The Greek Christian Inscriptions of Crete. Athens: Christian Archaeological Society.
Brothwell, D.R. 1972. Digging Up Bones. London: British Museum.
Finney, P.C (ed.) 2016. The Eerdmans Encyclopedia of Early Christian Art and Archaeology. Michigan: W.B. Eerdmans Publishing Co.
Hillson, S. 1986. Teeth. Cambridge: Cambridge University Press.
Koukoules, P.I. 1940. «Βυζαντινών νεκρικά Έθιμα», EpetByz 16, 3-80.
Lebessi, A. 1985. Το Ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης στη Σύμη της Βιάννου, vol. I. Athens: Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.
Lebessi, A. 1999. «Τὸ Ἱερὸ τοῦ Ἑρμῆ καὶ τῆς Ἀφροδίτης στὴ Σύμη Βιάννου», ΠΑΕ (1997), 191-209.
Russell S.L., J. Ickovics and R. Yaffee 2008. “Parity and Tooth Loss: Exploring Potential Pathways in American Women”, American Journal of Public Health 98(7): 1263-1270.
Sanders, I.F. 1982. Roman Crete. Warminster: Aris & Philips.
Thorn G.W., R.D. Adams, E. Braunwald, K.J. lsselbacher and R.G. Petersdorf (eds). 1977. Harrison’s Principles of Internal Medicine, 8th ed., Tokyo: McGraw-Hill Kogakusha, Ltd.
Trotter, M. and G.C. Gleser 1958. “A Re-evaluation of Estimation of Stature Based on Measurements of Stature Taken During Life and Long-bones After Death”, American Journal of Physical Anthropology (NS)16: 79-123.