Η εμπορευματοποίηση του γυναικείου στήθους: Επαγγελματίες τροφοί στο εκθετοτροφείο της Κέρκυρας.


Κατερίνα Κωνσταντινίδου
Abstract

H παρούσα μελέτη έχει ως κεντρικό άξονα τις τροφούς του εκθετοτροφείου (Ospedale della Pietà) της Κέρκυρας ως μιας ιδιαίτερης επαγγελματικής κατηγορίας, η δραστηριότητα της οποίας συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την θεμελίωση του ίδιου του ιδρύματος: η ανάγκη ελέγχου των τροφών που είχαν υπό την ευθύνη τους τα έκθετα της πόλης αποτελεί τη βασική επιχειρηματολογία των Αρχών, προκειμένου να πείσουν τη μητρόπολη να προκρίνει την ιδρυματική λύση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της βρεφικής εγκατάλειψης. Παράλληλα, εξετάζονται ζητήματα σχετικά με την κοινωνική προέλευση των τροφών και την οικονομική κατάσταση των γυναικών και κατά πόσο τα κριτήρια αυτά συνιστούν καθοριστικούς παράγοντες στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν τις εστίες και να εργαστούν στο Ospedale della Pietà. Καθώς, όμως, η λειτουργία
του εκθετοτροφείου στηρίχθηκε σημαντικά στην παροχή υπηρεσιών των γυναικών, παρατηρείται ότι οι υπεύθυνοι φορείς απέδωσαν τις δυσλειτουργίες του αποκλειστικά σε εκείνες. Στη μελέτη υποστηρίζεται, επιπλέον, πως οι αυτές οι ίδιες πρόσφεραν το ιδανικό άλλοθι στην προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να αποενοχοποιήσει τις δυσλειτουργίες του συστήματος κοινωνικής μέριμνας. Παράλληλα, σχολιάζεται πως οι υπεύθυνοι, προσλαμβάνοντας τις γυναίκες αυτές, τις επέλεγαν απογυμνωμένες από τον κοινωνικό τους περίγυρο, την ηθική τους υπόσταση, τις ιδιαιτερότητές τους. Τα κριτήρια αυτής της επιλογής διαμορφώνονταν με εντελώς διαφορετικούς όρους καθώς το ενδιαφέρον εστιαζόταν αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός
τους, συνδεδεμένο βιολογικά με τη γυναικεία φύση και τη μητρότητα, ενώ οι ίδιες αντιμετωπίζονταν ως εργαλεία υποστήριξης ενός μηχανισμού, μακριά από αξιολογικές κρίσεις, χωρίς ταυτότητα και ανεξάρτητα από κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα.

Article Details
  • Section
  • Articles
Downloads
Download data is not yet available.