Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες … ανάποδα!


Published: Mar 14, 2019
Keywords:
board game
Καλλιόπη Παυλοπούλου
Χρήστος Αλεπάς-Αναστασίου
Αναστασία Αλεξανδρίδη
Ηρώ Ανδρονικίδη
Πέτρος Βιτάλης
Παναγιώτα Δάλκου
Μαρία-Γεωργία Δροσινού
Γιάννης Καρλατήρας
Ζήσης Καρλατήρας
Παναγιώτα Κατσαφάδου
Φιλοθέη Κοκολάκη
Ναταλία Κορδώνη
Μικελίνο Μαραγκουδάκης
Κατερίνα Μάντακα
Κυριάκος Μαράτος
Αναστασία Παλτζούδη
Χρύσα Παλτζούδη
Μαρία Στεφανοπούλου
Γιώργος Τζαμουράνης
Σπυρίδων Τριχάς
Abstract
«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες … ανάποδα!» είναι ένα συλλογικό έργο το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας δεκαεννέα μαθητών και μαθητριών της Α΄ και Β΄ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων στο πλαίσιο λειτουργίας του Ομίλου «Παραμύθι και Μαθηματικά», κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16. Συνήθως στα Μαθηματικά, εκπαιδεύουμε τους μαθητές να εφαρμόζουν κάποιους κανόνες στην επίλυση προβλημάτων, αφού προσπαθήσουν να κατανοήσουν την εκφώνησή τους. Με γενικότερο στόχο την κριτική ανάγνωση και κατανόηση, αλλά και τη δημιουργία κειμένων, οργανώσαμε αυτή τη δημιουργική δραστηριότητα με τους μαθητές μας. Ξεκινήσαμε μελετώντας το πρότυπο κείμενο του Ιουλίου Βερν κι έτσι είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε το χώρο της Μαθηματικής Γεωγραφίας. Μελετήσαμε την κίνηση της γης, τους μεσημβρινούς, τη διαφορά της ώρας από τόπο σε τόπο, τη μέτρηση του χρόνου και άλλα πολλά… με σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, και το να κατανοήσουμε γιατί ο Άγγλος τζέντλεμαν Φιλέας Φογκ κέρδισε τελικά το στοίχημα στη Λέσχη Ριφόρμ. Αφού κατασκευάσαμε επιτραπέζια παιχνίδια εμπνευσμένα από την πορεία και τα μέρη από όπου πέρασε ο Φιλέας Φογκ, προέκυψαν διάφοροι προβληματισμοί, όπως «τι θα συνέβαινε αν έκανε το ίδιο ταξίδι από την αντίθετη πλευρά;». Το εγχείρημα να ξαναγραφτεί από δεκαεννέα μαθητές η ίδια ιστορία, με μόνη αλλαγή την πορεία του ταξιδιού προς τα Δυτικά, και να έλκει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ήταν πολύ δύσκολο. Με βασικό μας εργαλείο, τις συζητήσεις και τη συνεργασία των ομάδων, η πρακτική της συνεργατικής γραφής μας οδήγησε στην έκδοση ενός μοναδικού εικονογραφημένου λογοτεχνικού βιβλίου που αποτελείται από έξι κεφάλαια, όσες και οι ομάδες των συγγραφέων!
Article Details
  • How to Cite
  • Παυλοπούλου Κ., Αλεπάς-Αναστασίου Χ., Αλεξανδρίδη Α., Ανδρονικίδη Η., Βιτάλης Π., Δάλκου Π., Δροσινού Μ.-Γ., Καρλατήρας Γ., Καρλατήρας Ζ., Κατσαφάδου Π., Κοκολάκη Φ., Κορδώνη Ν., Μαραγκουδάκης Μ., Μάντακα Κ., Μαράτος Κ., Παλτζούδη Α., Παλτζούδη Χ., Στεφανοπούλου Μ., Τζαμουράνης Γ., & Τριχάς Σ. (2019). Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες … ανάποδα!. Open Schools Journal for Open Science, 2(1), 78–85. https://doi.org/10.12681/osj.19340
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Βερν, Ι., Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, Εκδόσεις 4π.
Μπιτσάνη A., (2015) Η συνεργατική γραφή ως εκπαιδευτικό εργαλείο, Φιλόλογος, τευχ.160, Απρ.-Μάιος 2015.
Παυλοπούλου Κ. (επιμέλεια), (2016), Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες … ανάποδα!, εκδ. Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων.
Παυλοπούλου, Κ., Πατρώνης, Τ. (2014) Ένα ασυνήθιστο πρόβλημα για τη διδακτική προσέγγιση των αλγεβρικών πράξεων στην Α΄ Γυμνασίου: σύγκριση των απαντήσεων και των αντιδράσεων των μαθητών σε δυο σχολικές χρονιές, Πρακτικά 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα μαθηματικά στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια-Λύκεια, σσ.144-150.
Παυλοπούλου, Κ., Πατρώνης, Τ. (2016) Μαθηματικά μέσα από τη μυθοπλασία: συνεργατική γραφή και δημιουργία παιχνιδιού σε σχέση με τους πρώτους αριθμούς, Πρακτικά 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου με θέμα: «Αναδεικνύοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στη διδακτική και την τέχνη στο σύγχρονο σχολείο», Σύρος.
Spencer Kagan, (1985), Cooperative Learning, California, Kagan Publ. [8] http://staff.um.edu.mt/albert.gatt/teaching/dl/gordon04_numerical-cognition-withoutwords.pdf