Η χρήση των αερίων του θερμοκηπίου στην κτιριάκη μόνωση


Published: Mar 14, 2019
Χρυσοβαλάντης Μιχαηλίδης
Ελευθέριος Συρίγου
Γιάννης Γιρμής
Μελίνα Τσαλισίρ
Abstract

Επιστημονικά έχει αποδειχτεί ότι η επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ερευνήσαμε αν από τα αέρια θερμοκηπίου με την χρήση του CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) και υδρατμών υφίσταται παρόμοια επίδραση στην κτιριακη μόνωση. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η παρατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας σε οικοκατασκευές, με την συμβολή των αερίων των θερμοκηπίων του διοξείδιου του άνθρακα και των υδρατμών. Παρασκευάσαμε μια μακέτα-οίκου και τοποθετήσαμε μέσα ένα μέταλο το οποίο έχει την ιδιότητα να μεταδίδει την υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared) και έναν μετρητή datalogger για την μέτρηση της θερμοκρασίας. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια.

1ο στάδιο: Πραγματοποιήθηκε η θερμομέτρηση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου της μακέτας, επί 2 μέρες, κατά 16 ώρες ενεργές και 8 ώρες στάσιμες.
2ο στάδιο: Τοποθετήθηκαν μπαλόνια αέρος από υδρατμούς στην στέγη του οίκου (μακέτας) και έγινε η μέτρηση της θερμοκρασίας υπό αυτές τις συνθήκες.
3ο στάδιο: Τοποθετήθηκαν μπαλόνια από διοξείδιο του άνθρακα και έγινε η αντίστοιχη μέτρηση θερμοκρασίας.

Στο τέλος του πειράματος σύμφωνα με τις ενδείξεις-γραφικές του μετρητή, διαπιστώθηκε ότι, υπάρχει αύξηση θερμοκρασίας, στα δύο τελευταία στάδια εφαρμογής.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Steve Oven . (2014). Chemistry for the IB Diploma, Second edition, covers in full the requirements of the IB syllabus for Chemistry for first examination in 2016.
Geoffrey Neuss. (2014). Chemistry for the IB Diploma (IB Study Guide) http://kee.ideke.edu.gr/epms/files/material_163.pdf