Η ΚΟΜΗ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ Διεπιστημονική προσέγγιση της γένεσης του σύμπαντος και της εμφάνισης της ζωής Η συμβολή της θεολογικής επιστήμης


Published: Feb 25, 2020
Keywords:
Κόμη της Βερενίκης Big Bang επιστημονική επανάσταση θρησκεία δημιουργία
Ταξιάρχης Τζαννής
Κωνσταντίνος Σουφλιάς
Ιωάννης Πασπάτης
Δρ. Αθανάσιος Καλαμάτας
Abstract
Γνωστή κατά το παρελθόν είναι η άποψη ότι επιστήμη και θρησκεία βρίσκονται σε απηνή σύγκρουση. Ετούτη, όμως, η θέση δεν γίνεται σήμερα αποδεκτή. Πρόκειται για μια άστοχη διαμάχη διότι έχει τις ρίζες της στον Ρωμαιοκαθολικισμό και την Ιερά Εξέταση. Είναι ολότελα, λοιπόν, αναχρονιστική η επίθεση της θρησκείας καταπάνω στην επιστήμη όσο και η επίθεση της επιστήμης καταπάνω στην θρησκεία. Το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη, Η Κόμη της Βερενίκης καταδεικνύει ό,τι η επιστήμη (στροφή του ανθρώπου προς τα έξω), στα δικά της αυτόνομα όρια, πλησιάζει την αλήθεια για τη γένεση του σύμπαντος και την εμφάνιση της ζωής, ενώ η θρησκεία (στροφή του ανθρώπου προς τα έσω), δίνει απαντήσεις για τον κόσμο και τον άνθρωπο.
Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Γραμματικάκης, Γ. (242004). Η Κόμη της Βερενίκης. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Γραμματικάκης, Γ. (5200η). Η αυτοβιογραφία του φωτός. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. [3] Θέμελης, Γ. (1986). «De rerum natura», στο: Ποιήματα, τ. Α΄. Θεσσαλονίκη: Ιανός.
Κατσιάρας, Αλ. & Βαμβουνάκη, Μ. (2008). Όταν ο Θεός πεθαίνει. Αθήνα: Αρμός.
Κεχαγιόγλου, Χρ. (2011). «Σημειώσεις ενός ισορροπιστή», στο: Τάξη + Αταξία, Αθήνα: Ακρίτας, σσ. 201-215.
Ματσούκας, Α. Ν. (1985). Δογματική και Συμβολική Θεολογία: Εισαγωγή στη θεολογική γνωσιολογία, τ. Α΄. Θεσσαλονίκη: Πουρναράς.
Ματσούκας, Α. Ν. (1997). Δογματική και Συμβολική Θεολογία: Ανακεφαλαίωση και αγαθοτοπία. Έκθεση του οικουμενικού χαρακτήρα της χριστιανική διδασκαλίας, τ. Γ΄. Θεσσαλονίκη: Πουρναράς.
Παπαθανασίου, Ν. Θ. (2009). «Μια Θεολογία έξω από ‘δω» ή «μια Θεολογία του εξαποδώ»; Δοκιμές για τη συνδιάλεξη Φυσικών και Θεολόγων. Ανάτυπο από τον Χαριστήριο Τόμο «Φιόρα Τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνετό». Ζάκυνθος, σσ. 768-788
Volume 4
OPEN SCHOOLS JOURNAL FOR OPEN SCIENCE 7
Πατρίκιος, Τ. (1998), Ποιήματα III 1959 – 1973: Μαθητεία ξανά. Θάλασσα επαγγελίας. Παραμορφώσεις. Προαιρετική στάση. Αθήνα: Κέδρος.
Πεντζίκης, Γαβριήλ Νίκος. (1992). Το Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης. Αθήνα: Άγρα.
Σεφέρης, Γ. (1974). Δοκιμές, τ. Β΄. Ίκαρος: Αθήνα.
Σεφέρης, Γ. (191998). Ποιήματα. Αθήνα: Ίκαρος. [13] Σταμούλης, Χρ. (2009). «Ο Μέγας Βασίλειος και ο πλανήτης της Χρυσομαλλούσης», στο: Έρως και Θάνατος. Δοκιμή για έναν πολιτισμό της σάρκωσης. Αθήνα: Ακρίτας, σσ. 291-296. [14] Τραχανάς, Στ. (2014). Το φάντασμα της όπερας: Η επιστήμη στον πολιτισμό μας. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. [15] Brooke, H. J. (2008). Επιστήμη και Θρησκεία: Μια ιστορική προσέγγιση. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Chalmers, F. A. (1994). Τι είναι αυτό που λέμε επιστήμη; μτφρ. Γ. Φουρτούνης, επιμ. Αρ. Μπαλτάς. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Feynman, P. R. (1998). Το νόημα των πραγμάτων, μτφρ. Αθήνα: Κάτοπτρο.
Heisenberg, W. (1978). Φυσική και Φιλοσοφία, μτφρ. Δημοσθένης Κούρτοβικ. Αθήνα: Κάλβος.
Jacob, Fr. (21999). Το παιχνίδι της εξέλιξης: Περί της ποικιλίας του ζώντος, μτφρ. Παντελής Μπουκάλς. Αθήνα: Τροχαλία.
Kuhn, Th. (1997). H δομή των επιστημονικών επαναστάσεων. Αθήνα: Σύγχρονα Θέματα.