Τα «τραγούδια» του ωκεανού


Published: Feb 25, 2020
Keywords:
ηχοεντοπισμός επικοινωνία θαλάσσιων ζώων ωκεανός ήχο
Αθανασία Κοντσέ
Μαριλένα Ζαρφτζιάν
Abstract

Υπάρχει ποικιλία ήχων στα βάθη των ωκεανών∙ οι ήχοι από την θραύση του πάγου, των κυμάτων, της ανθρώπινης δράσης μέσα ή κοντά στη θάλασσα, αλλά το εντυπωσιακότερο όλων, οι ήχοι που παράγονται από τα ίδια τα θαλάσσια ζώα. Όχι μόνο όσοι προκαλούνται κατά την κίνησή τους, αλλά κυρίως οι φωνές τους, φωνές που θυμίζουν χαρούμενα ή λυπητερά τραγούδια.
Η παρούσα εισήγηση στοχεύει ακριβώς να ξεναγήσει τον ακροατή στα βάθη του ωκεανού και να τον βοηθήσει να αφουγκραστεί τους ήχους των θαλάσσιων ζώων. Να δείξει αν όλα τα ζώα της θάλασσας παράγουν ήχους ή μόνον μερικά από αυτά. Να εξοικειώσει τον ακροατή με τους ήχους των θαλάσσιων ζώων, να τον ενημερώσει για τη συχνότητα που έχουν τα σχετικά ακουστικά κύματα, αλλά και για τους λόγους που ωθούν τα ζώα να παράγουν ήχους. Θα φανεί έτσι ότι η συχνότητα του κύματος είναι ανάλογη εν μέρει του βάθους στο οποίο ζουν τα ζώα που τους παράγουν. Επίσης, ότι η παραγωγή φωνής συνδέεται με βασικές βιοτικές ανάγκες, όπως η αναζήτηση τροφής, η αποφυγή κινδύνου, το κάλεσμα σε βοήθεια, η επικοινωνία των μελών μιας ομάδας ζώων του ίδιου είδους, η εύρεση συντρόφου κλπ..

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Oceanus Magazine (χ.η.),https://www.whoi.edu/oceanus/v2/viewArticle.do?id=174029&pid=174029 (ανακτήθηκε τον Ιούλιο 2018) [2] Castro P., Huber M.E. (1999). Θαλάσσια Βιολογία (University Studio Press, 608 σελ.) [3] Europian Science Foundation, Position Paper 13 “The effects of anthropogenic sound on marine mammals” (Ιούνιος 2008). [4] Report to Congress from the Marine Mammal Commission, “Marine Mammals and Noise” (Μάρτιος 2007), https://www.mmc.gov/wp-content/uploads/fullsoundreport.pdf Ανακτήθηκαν τον Ιούλιο του 2018 [5]University of Rhode Island undInnerSpace: https://dosits.org/galleries/audio-gallery/other-natural-sounds/earthquake/ (2017) https://dosits.org/galleries/audio-gallery/other-natural-sounds/hurricanes/(2017) https://dosits.org/galleries/audio-gallery/other-natural-sounds/hydrothermal-vents/(2017) https://dosits.org/galleries/audio-gallery/other-natural-sounds/ice-cracking/(2017) https://dosits.org/galleries/audio-gallery/other-natural-sounds/iceberg-collisions/(2017) https://dosits.org/galleries/audio-gallery/other-natural-sounds/lightning/(2017) https://dosits.org/galleries/audio-gallery/other-natural-sounds/rainfall/(2017)
Most read articles by the same author(s)