Ανανεώσιμη οθόνη Braille και εκπαιδευτική ρομποτική


Published: Jul 21, 2020
Keywords:
εκπαιδευτική ρομποτική ανανεώσιμη οθόνη Braille κώδικας Braille
Μιχαήλ-Ιάσων Γιαννακόπουλος
Ορφέας-Νικόλαος Ζαϊμάκης
Νικόλαος Δολαψάκης
Γεώργιος Χατζησάββας
Abstract

Για την παραγωγή κειμένου σε Braille χρησιμοποιούνται πολλές τεχνικές. Μία από αυτές είναι και οι ηλεκτρονικές οθόνες Braille οι οποίες ονομάζονται και ανανεώσιμες οθόνες Braille επειδή ανυψώνουν μηχανικά, όπου χρειάζεται, πλαστικές ή μεταλλικές ακίδες για να διαμορφώσουν τους χαρακτήρες Braille. Οι ακίδες απέχουν η μια από την άλλη περίπου 2,5 mm ενώ πρέπει να ανυψώνονται λίγο περισσότερο από μισό χιλιοστό (~0,6 mm). Παρόλο που οι οθόνες αυτές είναι τυποποιημένες και ευρέως χρησιμοποιούμενες, ωστόσο είναι πολύ ακριβές. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε μια ανανεώσιμη οθόνη Braille η οποία θα αναπαριστά τους χαρακτήρες Braille με τις πραγματικές διαστάσεις.
Στην εργασία αυτή κατασκευάσαμε μία μονο-κυτταρική οθόνη Braille η οποία επιτρέπει την εμφάνιση κειμένου σε κώδικα Braille σε πραγματικό χρόνο. Το κείμενο αποστέλλεται μέσω μίας εφαρμογής που κατασκευάστηκε για συσκευή τάμπλετ, με λειτουργικό android. Η οθόνη έγινε με την εκπαιδευτική πλατφόρμα Lego Mindstorms EV3 και διαθέτει ένα κύτταρο (6 ακίδες) των χαρακτήρων Braille. Ο χρήστης διαβάζει τον χαρακτήρα με τα δάχτυλά του και έπειτα μπορεί να ανανεώσει την οθόνη για να διαβάσει τον επόμενο χαρακτήρα πιέζοντας έναν αισθητήρα αφής.
Η οθόνη αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με οποιαδήποτε συσκευή με λειτουργικό android (τηλεόραση, τάμπλετ, κινητό) και να δείχνει το κείμενο που θα στέλνει η αντίστοιχη εφαρμογή (π.χ. ένα γραπτό μήνυμα του κινητού).

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Isogawa, Y. (2015). The LEGO MINDSTORMS Idea Book (p. 30). San Francisco, CA: William Pollock.
Pyrophreek (2013, April), (α) Manually Refresh-able Braille, https://www.thingiverse.com/thing:75893 (2013, May) (β) 3D Printed Braille Display, https://www.thingiverse.com/thing:90144
Ramstein, C. (1996). Combining haptic and Braille technologies: Design issues and pilot study, Vancouver, Canada: Proceedings of the ASSETS ’96, Conference, pp. 37-44.
UK Association for Accessible Formats (UKAAF) (2017). Standard dimensions for the UK Braille Cell, https://www.ukaaf.org/wp-content/uploads/BrailleStandardDimensionsFinal.pdf
Watanabe, T., Kaga, H. (2017). Determining the Optimum Font Size for Braille on Capsule Paper for Late Blind People. ITE Trans. on ΜΤΑ, Vol. 5, No. 1, 2-7.
Woerner, J. (2002). Datamath Calculator Museum,
Most read articles by the same author(s)