Γνωρίζω τους συμμαθητές μου


Published: Jul 21, 2020
Keywords:
επαγγελματική εκπαίδευση προφίλ μαθητή προφίλ επιθυμητού καθηγητή εκπαιδευτική έρευνα
Αγνή Διπλαχείλη
Μαριτίνα Λουκή
Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Παναγιώτα Παπαλεωνίδα
Abstract
Τη χρονιά 2016/17 το τμήμα Α1 του 10ου ΕΠΑΛ Αθηνών αποφάσισε να ασχοληθεί στο μάθημα Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, με τη «βαθύτερη γνωριμία» με τους συμμαθητές. Με τη συνεχή καθοδήγηση της καθηγήτριάς μας, σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε μια έρευνα στο σχολείο μας για να αποτυπώσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του μαθητικού πληθυσμού. Ήρθαμε σε επαφή με αντικείμενα Μαθηματικών και Πληροφορικής, καθώς και με τη μεθοδολογία υλοποίησης εκπαιδευτικής έρευνας. Δημιουργήσαμε το ερωτηματολόγιο –εργαλείο της έρευνας, συγκεντρώσαμε και επεξεργαστήκαμε ομαδοσυνεργατικά πληροφορίες που σκιαγράφησαν το προφίλ των συμμαθητών, τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής τους, τη σχολική πορεία, τους λόγους επιλογής της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το τι προσδοκούν από τον καθηγητή και το πώς βλέπουν το μέλλον τους.
Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Bourdieu, P., Chamboredon, J.C., Passeron, J.C. (1980). Le metier de sociologue. Paris: La Haye/Mouton.
Eurostat. (2013). Basic figures on the EU, autumn 2013. Ανάκτηση 6 20, 2017, από edition Eurostat compact guides: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-GL-13-003/EN/KSGL-13-003-EN.PDF.
Παπαλεωνίδα, Π. (2008). Ο Προγραμματισμός Υπολογιστών στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση: Απόψεις και Στάσεις των Μαθητών. Αθήνα: Διδακτορική Διατριβή. Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Ψυχολογίας.
Παπαλεωνίδα, Π. και Μπεχράκης, Θ. (2008). Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των μαθητών του τομέα Πληροφορικής της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στο Νέες Τεχνολογίες Πρακτικά 20ου Πανελλήνιου συνεδρίου Στατιστικής, Στατιστική και Κοινωνία, 321-328. Λευκωσία.
Τμήμα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ). (2009). Εισήγηση για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2008). Έρευνα απασχόλησης αποφοίτων ανώτερου κύκλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΕ – Ενιαίο Λύκειο). Αθήνα: Επτάλοφος.