«Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω»: Μαθηματικά και Αρχαία Ελληνική Σκέψη


Published: Jul 21, 2020
Keywords:
μαθηματικά φιλοσοφία αρχαία ελληνικά
Νικόλας Κετέν
Παντελής Βενάρδος
Σοφία Νικολαΐδου
Abstract

Τα Μαθηματικά υπήρξαν ένα πολύ σημαντικό πεδίο κατά την αρχαιότητα, καθώς ένας μεγάλος αριθμός μαθηματικών έθεσε με το έργο του τις βάσεις για την εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης. Με αφετηρία τη φράση που υπήρχε στην είσοδο της Ακαδημίας του Πλάτωνα, εξετάζουμε ποια ήταν η εξέλιξη της Μαθηματικής σκέψης στην αρχαιότητα, ποια ήταν η σχέση μεταξύ των Μαθηματικών και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και πώς στοιχεία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας επιβιώνουν έως σήμερα, μέσω των Μαθηματικών. Η μεθοδολογία της έρευνας που υιοθετούμε στην εργασία είναι η βιβλιογραφική επισκόπηση, ταυτόχρονα με τη μελέτη των σχολικών βιβλίων των Μαθηματικών. Από την εργασία αναδεικνύεται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Μαθηματικών και Φιλοσοφίας που δεν είναι άλλος από την έννοια της λογικής, της απόδειξης και της τεκμηρίωσης, τα οποία είναι βασικά στοιχεία, κοινά και για τις δύο επιστήμες. Επίσης, αποκαλύπτεται ότι στα Μαθηματικά, περισσότερο ίσως από κάθε γνωστικό αντικείμενο στο σχολείο η αρχαία ελληνική γλώσσα επιβιώνει, κυρίως μέσω μερών του λόγου της αρχαίας ελληνικής, τα οποία αποτελούν όρους και έννοιες της μαθηματικής επιστήμης.


Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Αργυράκης, Δ., Βουργάνας, Π, Μεντής, Κ., Τσικοπούλου, Σ., & Χρυσοβέργης Μ., (2000). Μαθηματικά Γ΄ Γυμνασίου, Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Αριστοτέλης. (1994). Όργανον 5: Αναλυτικών Υστέρων Α, Β (Τόμ. 27). (μτφρ. Η. Νικολούδης), Αθήνα: Κάκτος.
Αυγερινός, Ε., & Ζουρούδη, Τ. (2016). Μια θεώρηση της παλιάς Γεωμετρίας σε σχέση με άλλες Γεωμετρίες. Μια ιστορική αναδρομή. Αδημοσίευτη πτυχιακή εργασία. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανακτήθηκε στις 18/4/2018 από http://hellanicus.lib.aegean.gr/bitstream/handle/WORD.pdf?sequence=5&isAllowed=y
Εξαρχάκος, Θ. (2000). Η Αρχαία Ελλάδα κοιτίδα της μαθηματικής σκέψης. Πρακτικά 17ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Συνεδρίου, με θέμα: ‘Τα Μαθηματικά κλειδί ανάπτυξης’, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, Ανακτήθηκε στις 4/4/2018 από http://www.hms.gr/apothema/?s=scf&i=17
Ζάγκα, Ε. (2014). Η διδασκαλία της γλώσσας με βάση το περιεχόμενο: Από τη θεωρία στην πράξη, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Βάνιας.
Halliday, M.A.K. and Martin, J.R. (2000). Η γλώσσα της επιστήμης, Αθήνα: Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Κάλφας, Β., (2015α). Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη, ψηφιακή έκδοση, Ανακτήθηκε στις 29/5/2018 από https://repository.kallipos.gr/handle/11419/683
Κάλφας, Β., (2015β). Η Εγκυκλοπαίδεια του Πλάτωνα, επιμ. Β. Κάλφας, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ανακτήθηκε στις 29/5/2018 από http://n1.xtek.gr/ime/lyceum
Kασσώτη Ο., Κλιάπης, Π. και Οικονόμου, Θ. (2012). Μαθηματικά Στ΄ Δημοτικού, Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Κολλινιάτη Γ. (2011). Ο Κονστρουκτιβισμός ως θεωρία της Διδακτικής των Μαθηματικών σε αντίθεση με το μαθηματικό ρεαλισμό (Πλατωνισμό). Αδημοσίευτη μεταπτυχιακή εργασία, Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ανακτήθηκε στις 2/4/2018 από http://www.math.uoa.gr/me/dipl/dipl_Kolliniati%20Georgia.pdf.
McKirahan, R. (2015). O Αριστοτέλης και τα Μαθηματικά, Ανακτήθηκε στις 17/5/2018 από http://www.dikam.auth.gr/sites/default/files/attachements/RICHARD-MCKIRAHAN_0.pdf .
Μπερκέτης, Ν. (2009). Η επιρροή των Μαθηματικών στη φιλοσοφική εξέλιξη του Πλάτωνα για παιδεία και Σύμπαν, Ανακτήθηκε στις 14/5/2018 από http://2lyk-ymitt.att.sch.gr/mfilos2012.pdf.