Ο ήλιος σαν πηγή ενέργειας


Published: Jul 23, 2020
Keywords:
Θερμότητα θερμοκρασία ηλιακή ενέργεια ένταση ηλιακής ακτινοβολίας πυρηνική σύντηξη
Ανδρέας Γεωργόπουλος
Ελένη Παρασκευοπούλου
Κωνσταντίνος Μπίλιας
Abstract

ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη γη είναι η θεμελιώδης αιτία της ύπαρξης και συντήρησης της ζωής πάνω σε αυτήν. Στη συγκεκριμένη εργασία θα αναφερθούμε στο μηχανισμό με τον οποίο παράγονται τα τεράστια ποσά ενέργειας που εκπέμπονται από τον ήλιο, στη δομή του ήλιου, καθώς και στη μέτρηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη. Για τη μέτρηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη χρησιμοποιούμε μία ορισμένη ποσότητα, χρωματισμένου με μελάνη, νερού την οποία εκθέτουμε στο ήλιο για χρονικό διάστημα ικανό για να αυξηθεί η θερμοκρασία του για μερικούς βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη βασική εξίσωση της θερμιδομετρίας υπολογίζουμε το ποσό ενέργειας που έχει απορροφηθεί από το νερό και προέρχεται από την εκπεμπόμενη από τον ήλιο ενέργεια. Στη συνέχεια υπολογίζουμε την ισχύ της ηλιακής ακτινοβολίας και τέλος την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Συγκρίνουμε το αποτέλεσμα των μετρήσεων με τη θεωρητική τιμή που είναι περίπου 1kw/m2.


Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Αντωνίου, Ν., Δημητριάδης, Π., Καμπούρης, Κ., Παπαμιχάλης, Κ., Παπατσίμπα, Λ. (2010) : Θερμότητα. Φυσική Β’ Γυμνασίου σελίδα 117-125. ΟΕΔΒ.
Dufresne, J-L. (2008). La determination de la constant solaire par Claude Matthias Pouillet. La Meteorologie, 60, 36-43.
Kopp, G, & Lean L. J. (2011). A new, lower value of total solar irradiance: Evidence and climate significance. Geophysical Research Letters, Vol.38.
Whitehorne, L. M., Koller, H., Braganca, P. (2007). Starry Night High School (Grades 9-12). Starry Night and Simulation Curriculum and trademarks of Simulation Curriculum Corp.