Καρκίνος του Μαστού και ψυχολογία ασθενών στο Νοσοκομείο Λεμεσού


Published: Jul 23, 2020
Keywords:
εκπαιδευτική έρευνα καρκίνος του μαστού ψυχολογία ασθενών με καρκίνο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
Μαρία Τσιλίδου
Χρυστάλλα Ανδρέου
Μαρτίνα Ταγουάτρος
Ελευθερία Κυριάκου
Πηνελόπη Λουκαΐδου
Μιχαήλ Νεόβη
Όλγα Κοντογιώργη
Στέλιος Αντωνίου
Λούκας Λουκαΐδης
Νικόλας Κωνσταντινίδης
Νικόλας Νικολάου
Δρ. Σίμος Μαλάς
Abstract

Ο καρκίνος του μαστού όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως. Για δεκαετίες οι επιπτώσεις του αποτελούν αντικείμενο μελέτης στην ιατρική. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι επιπτώσεις στην ψυχολογική και πνευματική κατάσταση γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Επίσης μελετήθηκε το πώς επηρεάζεται τόσο το οικογενειακό όσο και το κοινωνικό τους περιβάλλον, καθώς και η κοινωνική στήριξη που δέχονται οι ασθενείς. Τέλος, διερευνήθηκαν οι αλλαγές που επέρχονται στην καθημερινή ζωή των ασθενών ένεκα της ασθένειας. Από τα αποτελέσματα της παρούσας ερευνητικής εργασίας προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που βιώνουν την ασθένεια διακατέχονται από ένα κυκεώνα συναισθημάτων.


Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Brunicardi, F.C., Schwartz, S.I. (2010). Schwartz’s principles of surgery. 9th ed. New York; MC: Graw Hill, 424-69 (στη Μεταπτυχιακή Διατριβή, «Η διερεύνηση του άγχους και της ποιότητας ζωής σε άτομα με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία» Δήμητρα Γαβριηλίδου, Λεμεσός, 2014).
Δημοσθένους, Κ. (2011). «Αξιολόγηση ποιότητας ζωής, σχετιζόμενη με την χημειοθεραπεία, σε γυναίκες με καρκίνο μαστού στην Κύπρο.» Μεταπτυχιακή Διατριβή, Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ζαφράκας, M., Τσαλίκης, T., Παπαδόπουλος, A., Σόρτσης, A., Tαρλατζής, A.B. (2009) “Επικουρική Θεραπεία του Καρκίνου του μαστού,”: Βασικές Αρχές ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ 21:164-169 (στη Μεταπτυχιακή Διατριβή, «Η διερεύνηση του άγχους και της ποιότητας ζωής σε άτομα με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία» Δήμητρα Γαβριηλίδου, Λεμεσός, 2014).
Mystakidou et al. (2004). «The Hospital Anxiety and Depression Scale in Greek cancer patients: psychometric analyses and applicability.» Support Care Cancer 12: 821–825 DOI 10.1007/s00520-004-0698-y.
Τελλίδου, Μ. (2007). «Ψυχολογικά Προβλήματα ασθενών μετά από Μαστεκτομή σε καρκίνο
του μαστού και η αντιμετώπισης τους.» Διδακτορική Διατριβή, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα.
Παπαδάτου, Δ. & Αναγνωστόπουλος, Φ. (1989) Η ψυχολογία στο χώρο της Υγείας. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, Ελλάδα.
Ποντισίδης, Γ. & Μπελλάλη, Θ. (2015). «Η Έννοια της Κοινωνικής Υποστήριξης και η Επίδρασή της στη διαχείριση των Χρόνιων Νόσων» Ελληνικό περιοδικό της Νοσηλευτικής Επιστήμης, 2015 8 (4): 6 – 16, Ελλάδα.
Λαβδανίτη, Μ. & Αβραμίκα, Μ. (2011). «Η επιβίωση του ασθενούς με καρκίνο μετά το τέλος της θεραπείας – O ρόλος του νοσηλευτή.» Το βήμα του Ασκληπιού. Τριμηνιαίο Ηλεκτρονικό Επιστημονικό Περιοδικό online του τμήματος Νοσ