Μαθαίνω ιστορία, τέχνη & πολιτισμό εκτυπώνοντας σε 3D


Published: Mar 23, 2021
Γ. Αξαρλή
Φ. Βλαχάβα
Σ. Μελετιάδης
Abstract

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, διότι θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα και αποδεικνύει πως οι Αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν υψηλού επιπέδου επιστήμη και τεχνολογία, βασισμένη σε γνώσεις της Φυσικής και των Μαθηματικών. Αφού τέθηκαν τα ερευνητικά ερωτήματα εφαρμόστηκαν τα στάδια της επιστημονικής διαδικασίας. Συλλέχθηκαν πληροφορίες, παρουσιάστηκαν και ακολούθησε η συγγραφή παραμυθιού. Στη συνέχεια εκτυπώθηκαν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή, τα ανάλογα μοντέλα αρχαιοτήτων από σχέδια του διαδικτύου. Με σκοπό την προσβασιμότητα στον πολιτισμό, στην τέχνη, στην ιστορία και την ισότιμη εκπαίδευση όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα, τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, προσαρμόσαμε το υλικό μας για μαθητές/τριες  με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης. επιπρόσθετα, η αφήγηση εμπλουτίστηκε με αντικείμενα τρισδιάστατης εκτύπωσης, για την καλύτερη σύνδεση με το κείμενο, τη δυνατότητα απτικής προσέγγισης και την πληρέστερη κατανόηση. Η προσπάθειά μας αυτή ενθαρρύνθηκε, ενισχύθηκε και υποστηρίχτηκε από τη συνεργασία μας με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και τη μετατροπή του κειμένου μας σε γραφή Braille. Το παραγόμενο απτικο-ακουστικό  υλικό παρουσιάστηκε αρχικά σε άτομο μη βλέποντα, ειδικευμένο στη Μεταφρασεολογία των Φυσικών Επιστημών για τυφλούς και στη συνέχεια σε μαθητές της Σχολής Τυφλών

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Μαρτσαντ Τζο, 2009, Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων , Εκδόσεις Τραύλος
Στήκας Κωστής, 2016, Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, Αυτοέκδοση
The Antikythera Mechanism Research Project, 2012, http://www.antikythera-mechanism.gr/el/museum, [Ημερομηνία ανάκτησης 1 Νοεμβρίου 2019].
ERT3Social,2017, https://www.youtube.com/watch?v=WND7UBS815g, [Ημερομηνία ανάκτησης 1 Νοεμβρίου 2019].
Φρυκτωρίες διαδικτυακό κανάλι, 2018, https://www.youtube.com/watch?v=0pmTTuLv30o, [Ημερομηνία ανάκτησης 1 Νοεμβρίου 2019].
Most read articles by the same author(s)