Μελέτη της θόλωσης υδατικού διαλύματος ούζου


Published: Jan 21, 2023
Keywords:
Νόμος Beer-Lambert ούζο γλυκάνισος θόλωση διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης
Σοφία-Αικατερίνη Μηχανετζή
Αργυρώ Κατσαράκη
Δήμητρα Μπάστα
Ioannis S Chiotelis
Abstract

Είναι γνωστό και περίεργο ότι το ούζο σε σύγκριση με άλλα οινοπνευματώδη ποτά εμφανίζει θόλωση κατά την προσθήκη νερού. Η ξεχωριστή αυτή συμπεριφορά οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε συστατικό του ούζου που δεν υπάρχει σε άλλα αντίστοιχα οινοπνευματώδη ποτά. Η σκέψη μας και η ερευνητική μας προσπάθεια εστιάστηκε στο γλυκάνισο. Μελετήσαμε τη συμπεριφορά του υδατικού διαλύματος ούζου με τη βοήθεια του νόμου Beer-Lambert. Σε ογκομετρικό σωλήνα τοποθετούμε ποσότητα ούζου και καταγράφουμε τη διείσδυση δέσμης λέιζερ μέσα στον όγκο του ούζου. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταγόνα-σταγόνα ποσότητα νερού παρατηρώντας τη διείσδυση της δέσμης λέιζερ, ενώ σταδιακά το διάλυμα θολώνει. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε πειραματικά την απορροφητικότητα σε διαφορετικές ποιότητες ούζου, που σχετίζονται με την περιεκτικότητα γλυκάνισου σε κάθε δείγμα. Επίσης, επιχειρήσαμε να απομονώσουμε το γλυκάνισο με ψύξη σε δείγμα ούζου και να δούμε τη συμπεριφορά του με προσθήκη νερού.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Bouguer, Pierre (1729). Essai d'optique sur la gradation de la lumière [Optics essay on the attenuation of light] (in French). Paris, France: Claude Jombert. pp. 16–22.
Lambert, J.H. (1760). Photometria sive de mensura et gradibus luminis, colorum et umbrae [Photometry, or, On the measure and gradations of light intensity, colors, and shade] (in Latin). Augsburg, (Germany): Eberhardt Klett.
Beer (1852). "Bestimmung der Absorption des rothen Lichts in farbigen Flüssigkeiten" [Determination of the absorption of red light in colored liquids]. Annalen der Physik und Chemie (in German). 162 (5): 78–88. doi:10.1002/andp.18521620505.
Ingle, J. D. J.; Crouch, S. R. (1988). Spectrochemical Analysis. New Jersey: Prentice Hall.
««Εδώ, στη Λέσβο, το ούζο είναι κομμάτι της κουλτούρας αυτού του τόπου», ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ | Kathimerini». Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2016.
Voisin, M. (1983). U.S. Patent No. 4,371,559. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.