Μελέτη της θόλωσης υδατικού διαλύματος ούζου
Abstract
Είναι γνωστό και περίεργο ότι το ούζο σε σύγκριση με άλλα οινοπνευματώδη ποτά εμφανίζει θόλωση κατά την προσθήκη νερού. Η ξεχωριστή αυτή συμπεριφορά οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε συστατικό του ούζου που δεν υπάρχει σε άλλα αντίστοιχα οινοπνευματώδη ποτά. Η σκέψη μας και η ερευνητική μας προσπάθεια εστιάστηκε στο γλυκάνισο. Μελετήσαμε τη συμπεριφορά του υδατικού διαλύματος ούζου με τη βοήθεια του νόμου Beer-Lambert. Σε ογκομετρικό σωλήνα τοποθετούμε ποσότητα ούζου και καταγράφουμε τη διείσδυση δέσμης λέιζερ μέσα στον όγκο του ούζου. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταγόνα-σταγόνα ποσότητα νερού παρατηρώντας τη διείσδυση της δέσμης λέιζερ, ενώ σταδιακά το διάλυμα θολώνει. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε πειραματικά την απορροφητικότητα σε διαφορετικές ποιότητες ούζου, που σχετίζονται με την περιεκτικότητα γλυκάνισου σε κάθε δείγμα. Επίσης, επιχειρήσαμε να απομονώσουμε το γλυκάνισο με ψύξη σε δείγμα ούζου και να δούμε τη συμπεριφορά του με προσθήκη νερού.
Article Details
- How to Cite
-
Μηχανετζή Σ.-Α., Κατσαράκη Α., Μπάστα Δ., & Chiotelis, I. S. (2023). Μελέτη της θόλωσης υδατικού διαλύματος ούζου. Open Schools Journal for Open Science, 6(1). https://doi.org/10.12681/osj.31892
- Section
- Greece
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution licence that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to a repository), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
Authors are permitted and encouraged to post their work online prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).