Bιολογική δράση της ακτινοβολίας


Ναταλία Νέλη
Αλεξία Ντουρμίση
Έρρικα Ντουρμίση
Σοφία Λάρα
Ελένα Τούση
Φραντσέσκα Ιαζτί
Κρίστι Πέστι
Abstract

Σε αυτήν τη μελέτη θα εξοικειωθούμε με τις βιολογικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας, που είναι δύο τύποι ιοντίζουσας ακτινοβολίας και μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Επίσης, με τις βασικές αρχές της ακτινοπροστασίας σε μέρη όπου υπάρχουν και θα σταματήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Θα περιγράψουμε τις βασικές συσκευές για τη μέτρηση της ακτινοβολίας και τις χρήσεις τους στον ιατρικό τομέα Η προστασία από την ιοντίζουσα ακτινοβολία περιλαμβάνει ζητήματα θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα, η λύση των οποίων επιτυγχάνεται μέσω της αλληλεπίδρασης διάφορων κλάδων από τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική. Αυτό προέκυψε ως ανάγκη μείωσης των επιβλαβών συνεπειών της έκθεσης σε ακτινοβολία σε ζώντες οργανισμούς και γενικά στα φυσικά οικοσυστήματα. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συστημάτων προστασίας για διαφορετικούς τύπους ακτινοβολίας και για διαφορετικές δραστηριότητες που έχουν πηγές ακτινοβολίας είναι καθήκοντα των ειδικών προστασίας ακτινοβολίας, οι οποίοι κατά τη διαδικασία αυτή δίνουν ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στην αποτελεσματικότητα της προστασίας, αλλά και στο κόστος, το βάρος και τα διαστάσεις. Η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία περιλαμβάνει ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και μικροκύματα. Η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία θεωρείται από καιρό επιβλαβής παράγοντας.Ειδικά, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, που χρησιμοποιεί το μέρος των μικροκυμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, καθώς και τις πολυάριθμες εφαρμογές της ακτινοβολίας λέιζερ στην οικονομία, έκανε την μη ιοντίζουσα ακτινοβολία παρούσα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Van Der Schans, G.P., 1978. Gamma-ray induced double-strand breaks in DNA resulting from randomly-inflicted single-strand breaks: temporal local denaturation, a new radiation phenomenon?. International Journal of Radiation Biology and Related Studies in Physics, Chemistry and Medicine, 33(2), pp.105-120.
Lowndes, N.F., 2001. DNA-damage signaling and apoptosis. Retrived from: https://link.springer.com/article
OpenStax, Chemistry. OpenStax CNX. Jun 20, 2016 Retrived from: http://cnx.org/contents
Villanueva, M.T., 2015. A new tool to target DNA repair. Nature Reviews Cancer, 15(3), pp.136-136.
Kam, W.W.Y. and Banati, R.B., 2013. Effects of ionizing radiation on mitochondria. Free Radical Biology and Medicine, 65, pp.607-619.
Persson, H.L., Kurz, T., Eaton, J.W. and Brunk, U.T., 2005. Radiation-induced cell death: importance of lysosomal destabilization. Biochemical Journal, 389(3), pp.877-884. Retrived from: https://opentextbc.ca/chemistry/chapter/21-6-biological-effects-of-radiation.