Η Βιογραφία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, όπως την κατέγραψε ο Ιωάννης Ζαμπέλιος
Περίληψη
Λευκάδιος φιλόλογος, νομικός, συγγραφέας και Φιλικός Ιωάννης Ζαμπέλιος (1787-1856) συνέγραψε, από το 1839 έως το 1844, δώδεκα τραγωδίες με θέματα, κυρίως, βίους αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Οι περισσότερες από αυτές τις τραγωδίες εκδόθηκαν μεμονωμένα κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1840. Το σύνολο των δραματικών έργων του Ζαμπέλιου εκδόθηκε το 1860, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, σε δύο τόμους με τίτλο Τραγωδίαι.
Η ενδέκατη τραγωδία του Ζαμπέλιου αναφέρεται στον «Οδυσσέα Ανδρούσσου», τον οποίον ο συγγραφέας γνώριζε από μικρή ηλικία και μεγάλωσε μαζί του στη Λευκάδα, συνέφαγε και χόρεψε μαζί του προεπαναστατικά και παρακολουθούσε την πορεία του στη διάρκεια του Αγώνα για την ελευθερία του Γένους. Η τραγωδία αυτή δεν δημοσιεύθηκε αυτοτελώς, αλλά συμπεριλαμβάνεται στο δίτομο έργο του, που εκδόθηκε, όπως προαναφέρθηκε, μετά τον θάνατό του.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Βλάχος Κ. Π. (2024). Η Βιογραφία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, όπως την κατέγραψε ο Ιωάννης Ζαμπέλιος. Πρεβεζάνικα Χρονικά, 177–192. https://doi.org/10.12681/prch.36425
- Ενότητα
- Κύρια άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).