Το Ξύπνημα του λιονταριού


Δημοσιευμένα: Jan 19, 2024
Λέξεις-κλειδιά:
Επανάσταση 1821; Πρεβεζάνοι συγγραφείς Ποιήματα για την επανάσταση 1821 Ποιήματα
Αλεξάνδρα Κωστάκη
Περίληψη

Α΄  Βραβείο Κατηγορίας Ενηλίκων, του ποιητικού διαγωνισμού με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 –200 χρόνια ανεξαρτησίας», που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 από τους εξής φορείς: ● Επιτροπή 1821-2021 «Πρέβεζα 2021» ● Δήμος Πρέβεζας – Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας ● Σύλλογος «Περί Βιβλίου»
● Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Πρέβεζας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Κύρια άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Αλεξάνδρα Κωστάκη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πρέβεζα. Πόλη της Ηπείρου,  πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού, με συγκλονιστική φυσική ομορφιά, παλιό πέρασμα και σταυροδρόμι φυλών, πολιτισμών και… υδάτων – στην κυριολεξία- αφού στα πόδια της, Αμβρακικός και Ιόνιο ερωτοτροπούν ηδονικά και συναγωνίζονται σε χάρη, δροσιά και χρυσαφένια λάμψη κάτω απ’ τον ήλιο. Αγαπημένος τουριστικός προορισμός, για τους αρχαιολογικούς της χώρους και την ιστορία της, για τους καταπληκτικούς ψαρομεζέδες, τα τοπικά της προϊόντα, που αυξάνονται χάρη  στον μόχθο φιλότιμων εραστών της γεύσης και τις ειδυλλιακές, φιλόξενες παραλίες της (η τεράστια σε έκταση,  ασυναγώνιστη  παραλία του Ιονίου). 

Επιλέγοντας να ασχοληθώ με τα παιδιά, σπούδασα νηπιαγωγός. Η συγγραφή, μετά τα εφηβικά στιχάκια, βρήκε στέρεο αντικείμενο στη δημιουργία κειμένων για θεατρικές και άλλες δραστηριότητες της σύνθετης εκπαιδευτικής καθημερινότητας και αγωγής των μικρών παιδιών. Η φιλοδοξία μου, μετά τη συνταξιοδότηση να γράψω βιβλία για παιδιά, παραμερίστηκε προς στιγμήν από παλιά υπόσχεση στον αυτόχειρα ποιητή  – και στον εαυτό μου-  να γράψω για τη ζωή και το έργο του. Χωρίς ιδεολογικές ή άλλες παρωπίδες, με κύρια εφόδια την αγάπη, τον θαυμασμό και  τη βαθιά  συμπόνια για τον άνθρωπο/ αντικείμενο μελέτης μου, μπήκα στα βαθιά νερά της Λογοτεχνίας και ειδικότερα της ποίησης, περιηγήθηκα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της εποχής του Μεσοπολέμου κι έψαξα τα χνάρια του ποιητή σε βιβλιογραφικές κι άλλες αναφορές και μαρτυρίες έγκριτων μελετητών της ζωής και  του έργου του. Μαρτυρίες, ακόμη, που αφορούν την αυτοκτονία του, την θρυλική σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη και φυσικά την πολύπαθη σχέση του με την  Πρέβεζα, που με τον αιφνίδιο θάνατό του μπήκε – αδίκως- στο στόχαστρο πολλών. Τέλη του 2014, κυκλοφόρησε το βιβλίο μου: ‘Κώστας Καρυωτάκης- Μαρία Πολυδούρη, «Αγάπησα έναν ποιητή κι όχι ήρωα», Στα χρόνια της παρακμής’  από τις εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», σχεδόν ταυτόχρονα με την πρωτόλεια ποιητική μου συλλογή «Μανόλιες και ευκάλυπτοι» από τις εκδόσεις «Μετρονόμος-Ποιείν».

Έκτοτε, παρακολουθώ διαδικτυακά σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, διαβάζω, είμαι εθελόντρια δραστηριοτήτων με παιδιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας και πειραματίζομαι  σε διάφορα είδη  του γραπτού λόγου. Εργαστήριό μου το σπίτι μου,   στον όρμο ‘Βαθύ’ του Αμβρακικού, κι οπουδήποτε αλλού μπορεί το μάτι μου να αγναντεύει της θάλασσας το χρώμα. Δεν ξέρω  τι  θα προκύψει στην πορεία, αν συνεχίσω την ενασχόληση με την ποίηση  -και τη συγγραφή γενικότερα- σαν  απαιτητική, επίσημη αγαπημένη ή σαν περιστασιακή, φλογερή ερωμένη, καθώς οι προτεραιότητες εναλλάσσονται δίνοντας  προβάδισμα στην οικογένεια. Το σίγουρο είναι, πως θεωρώ το βιβλίο/ μελέτη μου για τον Καρυωτάκη, για πολλούς λόγους, σημαντικό σταθμό στη ζωή μου. Όσο για την ποιητική έκφραση, αρχικά αποτέλεσε τρόπο «αυτοκαθαρισμού» και αυτοθεραπείας, καθώς και δίαυλο επικοινωνίας. «Εν αρχή ήν το συναίσθημα…», είναι το μότο μου. Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και για την ευκαιρία να ομολογήσω  ακόμη μια φορά,  δημόσια – όπως η  Πολυδούρη-   πως …  «Αγάπησα έναν ποιητή κι όχι ήρωα».

Το 2023 κυκλοφόρησε το πρώτο παιδικό παραμύθι μου με τίτλο "Η Λέξω, το αγόρι δέντρο και ο θησαυρός του δάσους" από  τις εκδόσεις  Διάνοια και εικονογ΄ραφηφη της Βιβής Μαρκάτου.