Για μια κοινωνιολογική ανάγνωση του λαϊκού χορού Το παράδειγμα του Ζεϊμπέκικου και του Χασάπικου


Δημοσιευμένα: May 7, 2025
Λέξεις-κλειδιά:
Λαικοί Χοροί Ελλάδα Ζειμπέκικο Χασάπικο
Στάθης Δαμιανάκος
Περίληψη

Το κείμενο αποτελεί ανάπλαση ανακοίνωσης στο Διεθνές Συνέδριο της IOFA-UNESCO με θέμα "Folk dance today" που έγινε στη Λάρισα, 1-5- Ιουλίου 1987. Η εργασία επιχειρεί μια κοινωνιολογική ανάγνωση του ζεϊμπέκικου και του χασάπικου, δύο λαϊκών χορών του ελληνικού αστικού κ΄έντρου. Πιο συγκεκριμμένα, έχει στόχο να εξετάσει, όσο γίνεται συνοπτικότερα και στη βάση μιας παλαιότερης εργασίας μας πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι, τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς όρους ανάδυσης, διάδοσης και επιβολής στη συλλογική πρακτική των δύο αυτών χορών, καθώς και τις λειτουργικές αντιστοιχίες που τους συνδέουν με την ταυτότητα μιας ξέχωρης κοινωνικής ομάδας (τους Έλληνες ρεμπέτες), που η ιστορία της σημαδεύεται από την κοινωνική απόρριψη και τη βίαιη περιθωριοποίηση.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Κύρια άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Στάθης Δαμιανάκος

Ο Στάθης Δαμιανάκος (Αθήνα 1939 - Παρίσι 2003) ήταν διαπρεπής Έλληνας μαρξιστής κοινωνιολόγος. Η επιστημονική εργασία του και η πανεπιστημιακή του διδασκαλία διεξάχθηκαν κυρίως στη Γαλλία, όπου και διέμενε. Τα επιστημονικά πεδία με τα οποία ασχολήθηκε ήταν η αγροτική κοινωνιολογία, η εθνολογία και ο πολιτισμός.

Βιογραφικά στοιχεία [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Μετά το πέρας των σπουδών του στην Αθήνα, μετέβη στο Παρίσι για παραπέρα σπουδές, όπου και τελικά παρέμεινε. Διετέλεσε ερευνητής του Centre national de la recherche scientifique (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας), καθώς και καθηγητής (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Paris-X) και στην École des hautes études en sciences sociales (EHESS -Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) του Παρισιού. Το 2002 είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Λίγο πριν βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του, στο Παρίσι, είχε εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει τη διδασκαλία στην Κρήτη. Τον Μάιο του 2005 πραγματοποιήθηκε επιστημονικό συνέδριο προς τιμήν του στην Αθήνα. Yπήρξε, επίσης, τακτικός συνεργάτης του ελληνικού Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ενώ συμμετείχε και σε ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Ιωαννίνων.

Σε ερευνητικό επίπεδο διακρίθηκε για την εργασία του στον αγροτικό χώρο, αλλά και γύρω από την κοινωνιολογία του ρεμπέτικου τραγουδιού, του Καραγκιόζη, τη μελέτη της κοινωνικής ληστείας και, ευρύτερα, διαφόρων εκφάνσεων του λαϊκού πολιτισμού, της υποκουλτούρας κ.λπ.

Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)