Ταξίδι στην πραγματικότητα διαμέσου της φαντασίας για το μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας του Ιωσήφ Μανίκη, Επιστροφή στο Λίκνο. Ένα ουτοπικό όνειρο γίνεται όραμα για όλη την ανθρωπότητα (εκδόσεις Πηγή, Αθήνα 2022)


Δημοσιευμένα: May 12, 2025
Λέξεις-κλειδιά:
μυθιστορήματα πολιτικής φαντασίας Ιωσήφ Μανίκης Επιστροφή στο Λίκνο
Σπύρος Γ. Μπρίκος
Περίληψη

Ο Όργουελ έγραψε το 1948 το προφητικό του μυθιστόρημα 1984 για ένα δυστοπικό μέλλον, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται μέσα σε απολυταρχικό καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης. Η Επιστροφή στο Λίκνο θα μπορούσε, από μία πρώτη ανάγνωση, να βρίσκεται στον αντίποδα της δυστοπίας. Όμως η επιστροφή αυτή μοιάζει περισσότερο με ένα θρίλερ της ανθρωπότητας, με μία ισόπαλη μάχη ανάμεσα στα συμφέροντα, στα μη εξελίξιμα ψυχικά γνωρίσματα του ανθρώπου, από τη μία, και στο μεγάλο όραμα ενός καλύτερου κόσμου, την Ουτοπία, από την άλλη. Αρκεί μονάχα η μικρή ιδιοκτησία που απέμεινε στην ευτοπική γη του Λίκνου να
κάνει τις μεγάλες δυνάμεις-δυνάστες της ανθρωπότητας να νεκραναστηθούν; Ποια θα μπορούσε να είναι η έκβαση της μάχης ανάμεσα στο παλαιό και το νέο; Φαίνεται πως ο Ιωσήφ Μανίκης μέσα από το μυθιστόρημά του Επιστροφή στο Λίκνο, με πρόσχημα την πραγματικότητα, μας επαναφέρει, μας επιστρέφει πάλι στην αγκαλιά της Ουτοπίας, στο μεγάλο όραμα και όνειρο της ανθρωπότητας, στο μόνο στέρεο και αναλλοίωτο είδωλο του κόσμου, που μας περιβάλλει και, στο οποίο είμαστε πραγματικά όλοι υπόλογοι.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Κύρια άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Σπύρος Γ. Μπρίκος

Ο Σπύρος Γ. Μπρίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1979. Έχει καταγωγή από το Συρράκο. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπότροφος, κατόπιν διαγωνισμού, του Κληροδοτήματος Αντωνίου Παπαδάκη, για όλα τα έτη των σπουδών του. Ειδικεύθηκε στην Ιατρική Βιοπαθολογία -Μικροβιολογία στο Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός». Έλαβε το δίπλωμα Κλινικής εφαρμογής στον Ιατρικό Βελονισμό, και την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, σε διετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ιατρικού Βελονισμού (ICMART). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης). Είναι μέλος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας καθώς και του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών (MEDISYN). Είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Πρέβεζας και ιδρυτικό μέλος της. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ατιντάνων Πολιτεία» (2011, συλλογικό έργο με τον Άρη Ψωμά), δύο συλλογές διηγημάτων, το «Ιατρικό παράδοξο» (2015, εκδόσεις Μανδραγόρας), που παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το 2016, και την συλλογή «Αγία παπαλίνα η καλλονή» (2017, εκδόσεις Μανδραγόρας), που παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) το 2018, καθώς και το μυθιστόρημα με τίτλο «το κύκνειο άσμα του αβραάμ λεσπέρ». Τα πεζογραφικά του βιβλία παρουσιάσθηκαν σε Εισήγηση από τον Νικηφόρο Κοντομίχη-Αφεντουλίδη στα πλαίσια του ΣΤ΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που έγινε στη Lund της Σουηδίας τον Οκτώβριο του 2018. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών με θέμα: «Ο ελληνικός κόσμος σε περιόδους κρίσης και ανάκαμψης, 1204-2018». Είναι τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού «Μανδραγόρας». Συνεργάτης και αρθρογράφος στον «Ημεροδρόμο». Κείμενα, καθώς και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «The Books' Journal», «Νησίδες», «Μανδραγόρας», «Νέα Εστία», «Απόπλους», «Culturebook», «Πρεβεζάνικα Χρονικά», άρθρα και κείμενά του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα», «Δημοκρατική Φωνή», καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. Το πεζογράφημά του με τίτλο «ασφοδελός λειμώνας» είναι το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του.