Σχετικά με το περιοδικό


Θεματική περιοχή και περιεχόμενο

Τα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία του περιοδικού
Η δημιουργία οπτικοακουστικών και διαδραστικών εφαρμογών και η χρήση τους στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού περιλαμβάνει μια σειρά από επιστημονικά πεδία, η συνύπαρξη των οποίων διασφαλίζει την ολοκλήρωση της θεωρητικής τους ανάπτυξης και της πρακτικής εφαρμογής τους.  Παράλληλα, οι ερευνητικές διαστάσεις και οι προβληματισμοί που εντάσσονται σε αυτά τα πεδία  αποτυπώνονται και εκφράζονται στα αντικείμενα και ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών της Επιστημονικής και Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού.

Πιο συγκεκριμένα, τα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία του περιοδικού περιλαμβάνουν θεωρητικά εργαλεία και εφαρμογές στα παρακάτω πεδία:

  • Την  τέχνη του  animation σε ποικίλα πεδία (Μυθοπλασία, ντοκιμαντερ, πληροφοριακό animation)
  • Εκπαιδευτικές ταινίες
  • Διαδραστικές εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα
  • Παιγνιώδεις εφαρμογές σοβαρού σκοπού
  • Καλές πρακτικές εφαρμογής

Τι περιλαμβάνει το περιοδικό
Το  «ΑΦΙΔΜΕΠ» περιλαμβάνει δύο κύριες ενότητες, μια «καθαρά θεωρητική» και μια «εφαρμοσμένη».

Στη θεωρητική ενότητα, ενδοεπιστημονικής και διεπιστημονικής προσέγγισης, δημοσιεύει θεωρητικά κείμενα, πρωτότυπες έρευνες και επιστημονικά κείμενα στα πεδία των οπτικοακουστικών (Φιλμ και Animation) και διαδραστικών μέσων (πολυμέσα, gaming).

Στην εφαρμοσμένη ενότητα, παρουσιάζονται  μελέτες περίπτωσης και καλές πρακτικές δημιουργίας και εφαρμογής οπτικοακουστικών και διαδραστικών εφαρμογών στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.  

Επιπλέον,  προβλέπεται η δημοσιοποίηση σε ειδικά έκτακτα τεύχη κριτικών και  μεταφράσεων  βιβλίων καθώς επίσης και η παρουσίαση συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης

Η αξιολόγηση/κρίση των υποβολών για δημοσίευση διεξάγεται σε δύο στάδια:

  1. γίνεται μορφολογικός έλεγχος σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τη φόρμα/δείγμα υποβολής
  2. γίνεται έλεγχος περιεχομένου, σύμφωνα με τη συνοχή, την πρωτοτυπία, τη συνάφεια του θέματος με το επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο του περιοδικού

Η αξιολόγηση γίνεται  από δύο τουλάχιστον αξιολογητές, οι οποίοι προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο των επιστημονικών και ερευνητικών πεδίων που καλύπτονται από το περιοδικό και ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα αξιολόγησης. Έχουν στη διάθεσή τους αναλυτικά τα κριτήρια για τις αξιολογήσεις. Η Επιστημονική Επιτροπή, έχει το δικαίωμα να συμβουλέψει τους αξιολογητές να ενεργήσουν με βάση επιπλέον κριτήρια, αν αυτό θεωρηθεί σκόπιμο.

Το περιεχόμενο κάθε υποβολής είναι αποκλειστική ευθύνη του συγγραφέα. Η Επιστημονική Επιτροπή έχει μόνο την ευθύνη της δημοσίευσης. Σε κάθε τεύχος, δημοσιοποιούνται τα ονόματα όλων των αξιολογητών όλων των υποβολών/εργασιών και επιστημονικών άρθρων που δημοσιεύονται σε αυτό το τεύχος.

Οι εργασίες/ επιστημονικά άρθρα δημοσιεύονται με τη σειρά που παραδίδονται στην Επιστημονική Επιτροπή. Όσες από αυτές δημοσιεύονται υπογράφονται από τον συγγραφέα/τους συγγραφείς τους, οι οποίοι έχουν την ευθύνη του περιεχομένου. Δεν δημοσιεύονται ανώνυμες υποβολές.

Ο χρόνος που απαιτείται για μία αξιολόγηση είναι περίπου 4 εβδομάδες.

Συχνότητα δημοσίευσης

Το ανοικτό επιστημονικό περιοδικό ΑΦΙΔΜΕΠ, εκδίδεται ανά έτος και έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός έντυπου επιστημονικού περιοδικού. Πιο Συγκεκριμένα έχει πίνακα περιεχομένων και μερικές φορές έκτακτο τεύχος ειδικής θεματικής.

Υπεύθυνος του περιοδικού

Απόστολος Παπαποστόλου, Πρόεδρος τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

 

Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού

Αλιβίζος Σοφός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Σπύρος Σιάκας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 

Λαμπρινή Τριβέλλα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Επιτροπή Επιστημονικών πεδίων περιοδικού

Σπύρος Σιάκας,  3D animation, modeling, gaming

Αλιβίζος Σοφός,  Φιλμ

Ελένη Μούρη,  2D animation

 

Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή

Απόστολος Παπαροστόλου, ΠαΔΑ

Ελένη Μούρη, ΠαΔΑ

Σπύρος Σιάκας, ΠαΔΑ

Αλεβίζος Σοφός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ιωάννης Σκοπετέας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γραμματή Πάντζιου, ΠαΔΑ

Κλειώ Σγουροπούλου, ΠαΔΑ

Λαμπρινή Τριβέλλα, ΠαΔΑ

Φλέρη Ρουσσάκη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εμμανουήλ Κανέλλος, Greenwich, Uk

Αναστασία Δημητρά

Ryan Flynn, Greenwich, Uk

Dr Rossetos Metzitakos, Uniwa

Nikos Antonopoulos,Ionio University

Modestos Stavrakis, Aegean Univeristy

Stella Mouzakiotou, UniWA, HOU

Dr Matina Kioulexidou, Ionio University 

Georgios Heliades, Ionio University

Πηγές Υποστήριξης

Η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ - Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων, ως επίσημο παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA International) στη χώρα μας, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2008, με στόχο τη δικτύωση των επαγγελματιών και την προώθηση της τέχνης της εμψύχωσης. Από το 2015 συστήθηκε ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα και έκτοτε αναπτύσσει ευρύ φάσμα δράσεων προώθησης του Ελληνικού Ανιμέισον διεθνώς, με τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.  

 

Ηλεκτρονικός Εκδότης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.

Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.

Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.

Συντελεστής

 

 
 

 

Ιστορικό περιοδικού

Το επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό  ανοικτής πρόσβασης animation, φιλμ και Διαδραστικά Μέσα στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, αποτελεί απόρροια της επιστημονικής συνεργασίας

του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την ομάδα έρευνας Ψηφιακά Μέσα στην Εκπαίδευση και Γραμματισμός στα Μέσα του εργαστήριου Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων στην Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κάτω από την ομπρέλα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στα πρακτικά με αριθμό απόφ. Συνέλευσης 13/7-10-2019, αίτημα 7-11-2019, αρ. σύμβασης ΕΡ-2019/31.

Σκοπός του περιοδικού "ΑΦΙΔΜΕΠ" είναι η ανάδειξη και διάδοση της επιστημονικής έρευνας, καινοτομίας και γνώσης  στα αντικείμενα  του Φιλμ, του Animation  και των Διαδραστικών Μέσων, με έμφαση στην εφαρμογή και την συνεισφορά τους στην Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και τον Πολιτισμό. Απευθύνεται  σε επιστήμονες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, δημιουργούς, εξειδικευμένους τεχνικούς, επαγγελματίες  και εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φιλοδοξία είναι η λειτουργία του ως κόμβος έρευνας και επικοινωνίας στο πεδίο του οπτικοακουστικού γραμματισμού που θα συνεισφέρει στα εξής:

  • στη  χαρτογράφηση του τοπίου και των συνθηκών δημιουργίας οπτικοακουστικών έργων και στον προσδιορισμό αναγκών παραγωγής και εφαρμογής τους,
  • στη διασαφήνιση εξειδικευμένων όρων που θα εμπλουτίσουν το λεξικό του οπτικοακουστικού ψηφιακού γραμματισμού και θα διευκολύνουν την επικοινωνία ανάμεσα στο δημιουργό και  το κοινό στόχο,
  • στη δημιουργία πλούσιας βάσης δεδομένων οπτικοακουστικών και διαδραστικών μέσων στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, ειδικότερα με προτάσεις για εκπαιδευτικές παρεμβάσεις.

Γιατί ένα περιοδικό για τα οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα;
Η ανάπτυξη των νέων ψηφιακών μέσων τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε μία έκρηξη δημιουργίας οπτικοακουστικών και διαδραστικών μέσων.

Επιπλέον η ραγδαίες εξελίξεις σε θέματα δημιουργίας και παραγωγής δημιούργησαν μια ιδιαίτερη δυναμική στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Από την άλλη μεριά δημιουργήθηκαν αναγκαιότητες και νέα ερωτήματα τα οποία αφορούν, τόσο στην δημιουργία όσο και στην  ένταξη τους  σε καλές πρακτικές στα πεδία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Το περιοδικό ΑΦΙΔΜΕΠ έρχεται να προβάλλει την δυναμική και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε ένα δυναμικό ψηφιακό περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς. Να χαρτογραφήσει και να προσδιορίσει τις διαστάσεις των ερευνητικών πεδίων και εφαρμογών που αναπτύσσονται, καθώς επίσης, να προσδιορίσει συγκεκριμένες  παραμέτρους που θα συνεισφέρουν, με την σειρά τους, στην συλλογή και ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων.

Με άλλα λόγια φιλοδοξία του «ΑΦΙΔΜΕΠ» είναι να αναδείξει και να συνεισφέρει εποικοδομητικά στον επιστημονικό διάλογο.

 Τα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία του περιοδικού
Η δημιουργία οπτικοακουστικών και διαδραστικών εφαρμογών και η χρήση τους στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού περιλαμβάνει μια σειρά από επιστημονικά πεδία, η συνύπαρξη των οποίων διασφαλίζει την ολοκλήρωση της θεωρητικής τους ανάπτυξης και της πρακτικής εφαρμογής τους.  Παράλληλα, οι ερευνητικές διαστάσεις και οι προβληματισμοί που εντάσσονται σε αυτά τα πεδία  αποτυπώνονται και εκφράζονται στα αντικείμενα και ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών της Επιστημονικής και Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού.

Πιο συγκεκριμένα, τα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία του περιοδικού περιλαμβάνουν θεωρητικά εργαλεία και εφαρμογές στα παρακάτω πεδία:

  • Την  τέχνη του  animation σε ποικίλα πεδία (Μυθοπλασία, ντοκιμαντερ, πληροφοριακό animation)
  • Εκπαιδευτικές ταινίες
  • Διαδραστικές εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα
  • Παιγνιώδεις εφαρμογές σοβαρού σκοπού
  • Καλές πρακτικές εφαρμογής

Τι περιλαμβάνει το περιοδικό
Το  «ΑΦΙΔΜΕΠ» περιλαμβάνει δύο κύριες ενότητες, μια «καθαρά θεωρητική» και μια «εφαρμοσμένη».

Στη θεωρητική ενότητα, ενδοεπιστημονικής και διεπιστημονικής προσέγγισης, δημοσιεύει θεωρητικά κείμενα, πρωτότυπες έρευνες και επιστημονικά κείμενα στα πεδία των οπτικοακουστικών (Φιλμ και Animation) και διαδραστικών μέσων (πολυμέσα, gaming).

Στην εφαρμοσμένη ενότητα, παρουσιάζονται  μελέτες περίπτωσης και καλές πρακτικές δημιουργίας και εφαρμογής οπτικοακουστικών και διαδραστικών εφαρμογών στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.  

Επιπλέον,  προβλέπεται η δημοσιοποίηση σε ειδικά έκτακτα τεύχη κριτικών και  μεταφράσεων  βιβλίων καθώς επίσης και η παρουσίαση συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.